Србија између Русија и Украјине, подршке и дипломатије!

0

Александар Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Догађаји на међународној сцени неретко нас подсећају на сложеност политичких односа и интереса различитих држава. Током јучерашњег дана, Србија је привукла пажњу света изјавама и обећањима о помоћи Украјини, што се увелико коси у односима са Русијом.

Русија која је увек стајала уз Србију у међународним односима, сада се налази у ситуацији у којој јој Србија не резонује са истом мером подршке. Ово је став Србије који би могао да изазове питања и забринутост у редовима руске владе. Ипак, треба забележити да Србија није прибегла увођењу санкција против Русије, што може бити похвално и као израз дипломатске вештине и поштовања између две земље које имају дугу историју пријатељства.

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је на самиту Југоисточна Европа – Украјина у Тирани да је Србија спремна да пружи хуманитарну помоћ угроженом становништву Украјине и да се залаже за мира и дијалог. Овакав став представља изазов за Србију, будући да је питање безбедносне ситуације на Косову и Метохији у овим тренуцима и више него упитно, а Србија рачуна на подршку и помоћ Русије.

Русија би могла да реагује на различите начине, укључујући и дипломатске притиске, изјаве, или чак промене у својим односима са Србијом. Могуће је да би Русија могла да изрази незадовољство или критику према Србији, посебно у светлу недавних изјава о помоћи Украјини.

С друге стране, Русија може одлучити да се задржи у званичним каналима комуникације и да настави да гради односе са Србијом на бази дијалога и сарадње, без радикалних промена у политици или односима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вучић преко извршитеља поробио и опљачкао народ: Дневно иселе 11 породица!

У сваком случају, без подршке Русије, Србија је већ изгубила све политичке битке, зато се надајмо да је у питању нека више дипломатија која није схватљива обичном човеку.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *