Запад забринут: Потенцијална руска одмазда због конфискације имовине!

0
имовину

(Фото илустрација: Васељенска)

Француска, Немачка и Европска централна банка изразиле су забринутост због могућих последица руског одговора на конфискацију замрзнуте имовине, стављајући у питање будућу стабилност евра као резервне валуте.

Извори Блумберга наводе да постоји опасност од дестабилизације европске валуте у случају оштре руске реакције на ове мере.

С друге стране, америчка министарка финансија, Џенет Јелен, умањује ове страхове, предлажући да Г7 треба да истражи могућности за закониту заплену или коришћење ове имовине као колатерал на међународним тржиштима. Велики део замрзнуте имовине налази се у Европи, пре свега код белгијске клириншке куће Еуроцлеар, а свака одлука о њиховој судбини захтева јединствен став свих чланица Г7.

Изазови који стоје пред западним савезницима укључују не само проналажење правно одрживог решења које би било прихватљиво за све стране, већ и минимизирање ризика по евро. Русија је, са своје стране, већ најавила могуће контрамере које би могле угрозити западне напоре за блокирање њене имовине, тражећи гаранције да ће средства остати ван њеног домашаја осим у случају доприноса обнови Украјине.

Док се чланице Г7 слажу о потреби за задржавањем ових средстава под блокадом, постоји неслагање око правног основа за њихово евентуално одузимање. Предстојећи самит Г7 у Италији овог јуна биће кључна тачка за разговоре о овом питању, где ће лидери покушати да нађу заједнички став и решење које би задовољило и правне и економске аспекте ситуације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *