Мисија Орао: НАТО значајно јача присуство на источном крилу

0
нато

НАТО је предузео значајне кораке ка појачању својих одбрамбених капацитета на источном крилу алијансе, са посебним акцентом на Румунију. Према најновијим плановима, до 2025. године, колективна одбрамбена борбена група (ЦДБГ) НАТО-а за операције у Румунији биће значајно појачана, са додатком 2,7 хиљада војника, чиме ће њен укупни број достићи око 4 хиљаде припадника, већином из француске војске.

Ово значајно појачање укључиваће и модернизовану опрему, међу којом се издваја 37 тенкова Лецлерц, чиме ће укупан број ових борбених возила у групи бити доведен до 50, као и самоходне топове Цезар. Ове снаге биће стациониране у Француској све док не буду распоређене на источном крилу, претварајући постојећи батаљон ЦДБГ у бригаду.

Мисија Орао, која представља напредни одред ЦДБГ, остаће задужена за извођење “првог удара” у румунском правцу, настављајући са распоређивањем француских оружаних снага започетим још у фебруару 2022. године. Ове активности подразумевају значајно повећање капацитета за брзо распоређивање и одржавање стабилности у региону у светлу потенцијалних безбедносних претњи.

Планирана обука нове бригаде ЦДБГ, која ће се одржати током вежбе НАТО-а “Дациан Спринг” у мају 2025. године, има за циљ тестирање брзог распоређивања пуне бригаде у румунски сектор источног крила, чиме се додатно потврђује ангажованост алијансе на заштити својих чланица.

Изградња логистичких рута и поједностављење војног транспорта широм ЕУ, кроз иницијативу “војни Шенген”, заједно са повећањем броја снага и средстава у близини руских граница, указује на стратешку промену у приступу НАТО-а, која изазива питања о будућим односима и стабилности у региону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док НАТО настоји да ојача своје одбрамбене капацитете на источном крилу, остаје отворено питање како ће ове акције утицати на геополитичку равнотежу и односе са Русијом.

Прочитајте још:  Две европске земље уводе хитне и „упозоравајуће“ мере: Почиње штедња гаса

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *