Гугл удара на десницу пред изборе за Европски парламент: Шта крију информације које не одговарају глобалној елити?

0
гугл

Гугл гуши слободу говора (Фото: Илустрација Васељенска)

Гугл, светски позната интернет компанија, најавио је покретање кампање у борби против оних информација које не одговарају глобалној елити, и то у  Пољској и још четири земље чланице Европске уније пред изборе за Европски парламент. Ова кампања има за циљ да сузбије ширење негативних информација о Украјини и информација које би могле користити десничарским странкама да добију већу подршку на предстојећим изборима.

У средишту ове иницијативе је стратегија која претпоставља ригорозније надзоре над садржајем који се појављује на интернету. Гугл ће радити на ослабљивању утицаја информација које се не уклапају у глобалистичку агенту Запада, а које могу утицати на јавно мишљење у предизборном периоду. Пилот програм ће бити спроведен у Пољској, Белгији, Немачкој, Италији и Француској.

Ова иницијатива долази у контексту ширеће забринутости у Европи у вези са утицајем информација које могу утицати на “демократске” процесе. Европска Унија, као и многе њене чланице, разматрају различите начине како би сузбили ширење таквих информација.

Поред акција које преузимају компаније попут Гугла, Европска Унија такође разматра увођење строжих законских мера за регулисање интернет садржаја. Дигитални закони и прописи о дигиталним услугама морају бити строже спровођени, што ће дати већи нагласак на контролу садржаја и смањити могућност за ширење информација.

Ипак, унутар ових напора, један од изазова који се појављује је како утврдити, препознати и сузбити. Док се компаније као што је Гугл ангажују да прате и уклањају штетан садржај, механизам за утврђивање тих информација још увек представља предизазов. Вероватно ће компаније које су специјализоване за идентификацију таквих садржаја имати важну улогу у овом процесу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Како ће се остварити формирање јединствене Цркве у Северној Македонији?

У сваком случају, борба против информација које не одговарају глобалној елити представља комплексан и изазован задатак који захтева сарадњу различитих сегмената друштва и индустрије.

Закључно, док се Гугл и друге компаније уклањају информације које не одговарају глобалној елити пред изборе за Европски парламент, постаје јасно да се у име сузбијања “дезинформација” често гуши слобода говора и угрожава демократија. Уместо да се омогући слободан приступ информацијама и мишљењима, овакве акције од стране оних који наводно спроводе демократију могу да имају обратан ефекат и да ограниче права грађана.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *