Отварање НАТО базе у Албанији: Маска мира која крије ширење конфликта на Западном Балкану

0

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Отварање тактичке ваздухопловне базе НАТО -а у Кучови, Албанија, које је најављено као значајан корак у јачању присуства Алијансе на Западном Балкану, изазвало је различите реакције у јавности.

Вјоса Османи, оценила је да овај потез доприноси повећању безбедности у региону и шире, тврдећи да “где је НАТО, ту су мир и стабилност”. Међутим, ова изјава је далеко од истине, посебно у контексту искустава српске заједнице на Косову и Метохији под дугогодишњим присуством НАТО-а.

Присуство НАТО-а на Косову и Метохији: Две деценије без обећаног мира

Упркос тврдњама о миру и стабилности које НАТО наводно доноси, искуство српске заједнице на Косову и Метохији говори другачију причу. Већ две деценије под окриљем НАТО-а, живот Срба у овом региону није постао бољи. Напротив, суочавају се са бројним изазовима, укључујући политички прогон, економску маргинализацију и честе случајеве насиља. 

Отварање базе у Кучови: Инвестиција у безбедност или стратешки маневар?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Инвестиција од око 50 милиона евра у реконструкцију базе у Кучови, која је некада служила албанском ваздухопловству, представља значајну војну и стратешку улогу НАТО-а на Западном Балкану. Међутим, овај потез такође изазива забринутост у погледу дугорочних намера Алијансе у региону. Док се с једне стране истиче значај јачања безбедносне сарадње, не може се занемарити да такве акције могу водити повећању војне напетости и неповерења међу земљама у региону.

Кључно је запитати се какву врсту “мира и стабилности” овај војни блок заиста доноси. Искуства на Косову и Метохији, али и широм света, показују да војна присутност сама по себи не гарантује бољитак за све грађане, нити решава корене дубоко укорењених друштвених и политичких проблема.

Прочитајте још:  Немоћни Курти вади џокер „Вагнер“ пред Западним господарима

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *