Потресни детаљи идентификације троје Срба у тренутној држави Хрватској: Одсекли јој главу због брака са Србином!

0

Недавно је  у Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу, откривен идентитет троје Срба чија су судбина и страдање током ратних акција “Олуја” и “Медачки џеп” из 90-их година, брутални подсетник на ратне ужасе почињене над српским становништвом. Међу идентификованим жртвама су двоје Срба и једна Хрватица, чија је прича посебно потресна због њеног трагичног краја, који је уследио искључиво јер је била удата за Србина.

Петар Бјелобаба из Радуча код Госпића и његова мајка Милка страдали су током акције “Олуја”, у којој је Петар одведен из своје куће и убијен, док су Миленка Јапунџића из Рудопоља последњи пут видели како остаје у свом дому са супругом пре него што му се изгубио сваки траг.

Међутим, најдубље потресна је судбина Анкице Вујновић, Хрватице која је била удата за Србина Момчила Вујновића. Анкица је убијена 9. септембра 1993. године, током хрватске акције “Медачки џеп”, на начин који је шокирао јавност. Током напада на подвелебитска села, када су хрватски специјалци извели њеног супруга из куће, Анкица је потрчала за њима, молећи за милост и показујући своје хрватске документе у нади да ће доказати свој идентитет и спасити супруга. Међутим, њено изјашњавање као Хрватица и брак са Србином само су додатно разјарили нападаче, који су је брутално убили, одсецањем главе и ужасавајућим оскврнућем њеног тела.

Овај чин не само да представља врхунац бруталности која је обележила ратове на простору бивше Југославије, већ и трагедију мешовитих бракова у временима националистичког насиља. Анкицин случај илуструје екстремне последице које су Срби трпели.

Прочитајте још:  Сећање на егзодус сарајевских Срба

У протеклих осам година, како су објавили тамошњи медији, спроведена су истраживања на 387 локација и претражено је више од 900.000 квадратних метара терена. Пронађене су три масовне и низ појединачних гробница и идентификоване 263 особе. Од тога су један број српски цивили, али колико их је тачно – не зна се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, у региону се трага за још скоро 10.000 несталих, од чега су нешто више од трећине Срби.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *