Нова криза тресе Медитеран: Турско-грчки сукоб ескалира, ратне игре око Kипра

0
Турско-грчки сукоб

Турско-грчки сукоб

Нова криза тресе Медитеран: Турско-грчки сукоб ескалира, ратне игре око Kипра.

Прочитајте још:  Ердоган у Садамовој клопци
Најава Турске да ће проширити своју зону у Егејском мору, супротно међународним законима, и упозорење које је упутио турски министар спољних послова Хакан Фидан према Грчкој, поново су бацили светло на дугогодишње тензије између две земље. Фиданово инсистирање на преиспитивању суверенитета Грчке над острвима близу турске обале и стављање постојећих споразума о статусу ових острва под знак питања, могу се сматрати значајним ескалирањем у односима између Атине и Анкаре.

Ови потези долазе у тренутку када су односи између Турске и Грчке већ напети, са низом спорова око територијалних права, надмоћи у Егејском мору, као и питања миграција и статуса Kипра. Турска је у више наврата критикована због своје политике према избеглицама, а проширење територијалних вода може додатно закомпликовати ситуацију, посебно с обзиром на руте које користе мигранти покушавајући да стигну до Европске уније преко Егејског мора.

Kипар остаје једно од најосетљивијих питања у односима између две земље. Подељеност острва између Републике Kипар, међународно признате и чланице ЕУ, и Турске Републике Северни Kипар, коју признаје само Анкара, дугогодишњи је извор напетости. Најновија реторика и потези Турске могли би додатно погоршати ситуацију, посебно ако се узму у обзир недавни покушаји обнове дијалога за решавање кипарског питања.

Заоштравање односа између Турске и Грчке, с потенцијалним фокусом на Kипар и питање избеглица, могло би имати шире регионалне последице, укључујући и односе унутар НАТО-а, као и односе обију земаља с Европском унијом. Стога је од суштинског значаја да међународна заједница помно прати развој ситуације и подстиче дијалог између Атине и Анкаре у циљу проналаска мирног и одрживог решења за ова питања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *