Тајне везе америчког амбасадора Кристофера Хила са шиптарским терористима!

0

Кристофер Хил (Фото: Amir Hamzagic/ATAImages)

У свету дипломатије и политичких игара, постоје личности које обликују тековине и односе у одређеним регионима. Једна од таквих личности која је оставила дубок траг на Балкану је амерички дипломата Кристофер Хил. Познат по својим активностима у време ратних сукоба на простору бивше Југославије, Хил је био кључна фигура у формирању политичких договора и стратегија, али и у интервенцијама које су оставиле дуготрајне последице.

Хилова улога у подршци хрватским властима током ратних сукоба била је једна од најспорнијих тачака његове каријере. Док су се водиле борбе за територије и моћ на тлу бивше СФРЈ, Хил је био активан у подршци хрватској страни, што је уједно изазвало критике и осуде због непријатељства према Србима и подршке усташким елементима. Не само што је пружао подршку, већ је и предлагао стратегије, као што је случај са Олујом, што је довело до ескалације конфликта и великог броја жртава.

 

Један од најзначајнијих контаката Хила на Косову био је Исак Муслиу, познатији као Черчиза. Муслиу је био комадант ОВК (УЧК) на подручју Лапушника, а његова веза са Хилом наводи на разматрање. Иако су против њега постојали оптужници за ратне злочине над Србима и Албанцима, Муслиу није осуђен.

Овде се поставља питање – зашто? Многи тврде да је његово близак однос са Хилом допринео томе. Хил, као амерички амбасадор и шеф ЦИЕ за Балкан, био је у позицији да утиче на судске поступке и да преноси упутства америчке администрације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хашки трибунал, иако је био замислен као институција која ће судити свим војним злочинцима на Балкану, често је био критикован за непристрастност. Неки тврде да је био више оријентисан на осуђивање Срба него на правду.

Прочитајте још:  Ратни злочинац Тачи: Нема размене територија, "Прешевска долина" да се припоји Косову!

Иако су Хилове везе са контроверзним фигурама као што је Черчиза изазивале много спекулација и критика, оне су такође представљале и један аспект америчке стратегије на Балкану. За Србију, међутим, оне су остале темна тачка у односима са америчком администрацијом.

Укратко, везе између Кристофера Хила и Исака Муслиуа, познатог као Черчиза, представљају само један пример комплексних односа који су обележили регион Балкана у последњим деценијама. Ови односи су, без сумње, обликовали регион и његову будућност, а њихова анализа пружа увид у скупе интересе и геополитичке стратегије које леже иза њих.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *