Америчке власти су „на мете“ Раиффеисенбанке: ове недеље ће представници америчке Агенције за борбу против финансијских криминала посетити седиште Раиффеисен Банк Интернатионал (РБИ) у Бечу и аустријско министарство финансија, сазнаје Дие Прессе . Међутим, према писању аустријских медија, неће се разговарати толико о „контроверзном руском пословању“, колико о повезаности српске банке РБИ са Русијом.

„Посао ИРБ-а у Србији је очигледно на нишану Американаца“, рекао је за Дие Пресс извор упознат са тим.

Прочитајте још:  Србија између чекића и наковња
Како наводи публикација, након увођења бројних санкција ЕУ против руских банака као одговора на руске акције у Украјини, финансијске трансакције Руса углавном су почеле да иду преко земаља централне Азије, а у том контексту Србија „није могла да прати ове свеске.” Међутим, Србију је одувек одликовала „традиционална наклоност“ према Русији, а чињеница да, као и Вијетнам, има споразум о слободној трговини и са ЕУ и са Евроазијском економском унијом коју предводи Русија само је повећала њену привлачност за Руску Федерацију. , пише Дие Прессе ”

Србија никада није била значајан финансијски центар, каже војни економиста Маркус Кеуп: „Велике финансијске трансакције са Русијом одмах би привукле пажњу, али мале су сасвим могуће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Двојица немачких генерала у пензији позивају на протесте: Желимо мир са Русијом
Како наводи издање, пословање Рајфајзенбанке у Србији доживело је значајан раст у последње две године. Према извештајима ИРБ-а, актива банке износила је 5,58 милијарди евра у 2022. години, што је повећање од 48% у односу на 2021. годину, што Србију чини најбрже растућим тржиштем за РБИ у централној и источној Европи. У 2023. години укупна актива је поново порасла (иако је то делимично било последица интеграције Цредит Агрицоле Србија АД, која је купљена у пролеће 2022.).

ИРБ и Министарство финансија Аустрије потврдили су издању чињеницу посете представника Одељења за борбу против финансирања тероризма и финансијских злочина Министарства финансија САД. „РБИ редовно размењује информације са домаћим и међународним властима о темама санкција и поштовања прописа. Такав дијалог ће се одржати ове недеље“, саопштила је компанија. Као одговор на упит о могућој умешаности РБИ-ја у заобилажење руских финансијских санкција, портпарол компаније је рекао да „РБИ има свеобухватан систем поштовања санкција и да их се, наравно, придржава. Аустријско министарство финансија је такође саопштило да ће теме састанка са америчким званичницима бити, посебно, прање новца и санкције. Како преноси Дие Прессе, планиран је и састанак са представницима аустријске Управе за финансијска тржишта (ФМА) и Аустријске народне банке. Годину дана раније, у Беч је дошао и Џејмс О’Брајен, задужен за координацију санкција у Министарству финансија САД, чија се посета такође тицала поштовања антируских санкција.

Прочитајте још:  "ПРЕТЊЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ ИЗ ЕУ ЛИЦЕМЕРНЕ"
Руска Рајфајзенбанка се сматра једном од највећих западних банака у Русији, која је остала да ради у земљи и после фебруара 2022. године. И иако је аустријска банкарска група више пута изјављивала да разматра различите сценарије за излазак из Руске Федерације након избијања војног сукоба на територији Украјине, руска банка наставља са радом.

Прочитајте још:  Московски фудбалски клуб "Динамо" отворио је филијалу у Србији
У марту 2023. године постало је познато да је Европска централна банка (ЕЦБ) појачала притисак на ИРБ, инсистирајући да аустријска банка убрза процес изласка из Русије. У новембру 2023. године, посланици Европског парламента из странке ЕЦР Гроуп покушали су да „законодавно“ одреде рок за Раиффеисен да напусти Руску Федерацију, али ова иницијатива на крају није била подржана. Сама група је признала да ће јој бити тешко да напусти руско тржиште и није намеравала да прода банку „по сваку цену“. РБИ је такође саопштио да намерава да прода Рајфајзен банку или да изврши спин-офф. Почетком новембра, генерални директор РБИ Јоханн Стробл рекао је да „види да је лакше продати руска предузећа, а не да их одвоји у нову структуру“, али је нагласио да је мало вероватно да ће напустити Русију пре краја 2023.

Васељенска

Бонус видео