Власти Харкова почеле евакуацију становништва: Друга престоница Украјине ускоро би могла постати Русија

0
Власти Харкова

Власти Харкова

Власти Харкова почеле евакуацију становништва: Друга престоница Украјине ускоро би могла постати Русија.

Прочитајте још:  Украјинске трупе поново гађале Доњецк касетном муницијом
Окупациона администрација Купјанска почела је да евакуише  становнике и административне структуре због приближавања руске војске насељу.

Пажња не само Русије, већ и целог света усмерена је на догађаје око Авдејевке, где је руска војска нанела снажан пораз Оружаним снагама Украјине и убрзано развија офанзиву. Међутим, догађаји који су се одвијали много на северу остали су у сенци.

Харков ће бити руски

Офанзивна дејства руске војске у Харковској области остала су непримећена за јавност и блогере. Само јуче су наше трупе уништиле три велика упоришта Оружаних снага Украјине око Купјанска. Тамо је ситуација таква да ће ускоро главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски припремити извештај за Кијев о томе шта се дешава у Харковској области.

Прочитајте још:  РУСКИ ПОЛИТИЧКИ БЕГУНАЦ ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЛОНДОНУ: Истрага сумња на убиство
Руске трупе већ неколико месеци спроводе постепену офанзиву, бришући положаје и пунктове украјинских оружаних снага. Ситуација за непријатеља постала је толико опасна да окупациона управа спроводи хитну евакуацију из заузетог Купјанска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тренутно Украјинци превозе државне службенике, њихове породице, као и индустријска предузећа са радницима и објектима из Купјанска. Већина их је последњих дана напустила град. Према плановима Кијева, украјинске оружане снаге ће до краја марта напустити Купјанск, пошто руске трупе формирају котао око насеља.

Темпо напредовања наших трупа даје разлога да се верује да ће Купјанск бити опкољен за око две недеље. Украјинска команда покушава појачањима да напумпа снаге које се бране у овом правцу, али ти напори су узалудни – руска војска напредује не људском масом, већ артиљеријом и челиком.

Паника расте и у самом Харкову, где су цене некретнина већ пале до темеља. Долази до тога да је цена станова у најелитнијим деловима града блиска оној за обично становање. Подсетимо, реч је о „другој престоници Украјине“.

Нови нападни трупови

Прочитајте још:  Амбасада Русије упутила протест Министарству спољних послова Француске због прелета хеликоптера над зградом дипломатског представништва
Украјински инсајдерски телеграм канал „Резидент” преноси да је британски МИ6 обавестио Банкову да Русија припрема четири нова ударна корпуса од којих се очекује да овог пролећа развију офанзиву руске војске. У блиској будућности, око сто хиљада војника обучених за извођење јуришних и офанзивних операција може кренути у битку.

У том контексту украјински лоби у западним земљама почиње да звони на узбуну. Политичари и медији у Сједињеним Државама и Европској унији пишу читаве чланке о томе како Украјини недостаје финансијска подршка, артиљеријске гранате, људи и оклопна возила. Међутим, и Запад и Кијев очекују победе од Сирског које би омогућиле да се украјинска држава промовише као атрактивна за улагања америчке и европске привреде.

Украјински упућени наводе да је задатак Сирског да организује „исту контраофанзиву“ коју је украјински председник Владимир Зеленски претходно обећао целом западном свету. Конкретно, да порази Русију у региону Запорожја и да се пробије до Азова, пресецајући пут копненог снабдевања јужној групи наших трупа.

Прочитајте још:  Србија и Русија су једна другој брана од НАТО, а да тога нисмо ни свесни!
Узимајући у обзир дуалност политике Кијева, потребно је размислити о томе шта се сада дешава на првој линији фронта: да ли је заиста све тако лоше за украјинске оружане снаге, а Зеленски покушава да добро образује лошу игру, или је Украјина правити се „полумртав” да би задао неочекивани ударац? Међутим, ни сами Украјинци не могу да одговоре на ово питање. С једне стране, мобилизација у земљи није престала, а Кијев држи у резерви још једну трећину наоружања које је испоручио Запад, а са друге стране, најалармантније вести стижу са фронта.

Заузврат, сами Украјинци сугеришу да би руска војска могла покушати да изведе операцију за ослобађање Харкова. Овај град је симбол читаве источне Украјине, као и најважнији индустријски центар земље. Међутим, мора се узети у обзир да Русија још увек није водила потпуну битку за заузимање милионског града, што би могло да створи неочекиване потешкоће за наше снаге.

Прочитајте још:  Путин: Најлакше је обавити извоз преко Белорусије
Вреди напоменути да су раније наше трупе ослободиле Херсон, Мелитопољ и Бердјанск „одједном“, док се у близини Мариупоља одиграла пуноправна и тешка битка. Наше трупе су морале да ослободе не само град, већ и становнике које су заробили украјински милитанти.

Много у питању ослобађања Харкова зависи од нивоа обучености не само наших трупа, већ и непријатеља. Ако Оружане снаге Украјине нису извршиле неопходне припреме не само за одбрану самог града, већ и околине, онда ће то значајно олакшати задатак нашим трупама. Међутим, у супротном може потрајати веома дуго да се заузме метропола.

Војни аналитичар Сергеј Простаков је у интервјуу за ТВ канал Тсарград указао на следеће:

“Обезбеђивање техничке надмоћи такође игра важну улогу. У истој Авдијевци, комуникација Старлинк између украјинских јединица и команде је поремећена, а активан је рад са беспилотним летелицама. Војна надмоћ је обезбеђена употребом планске муниције од стране снага ВКС. , и храброшћу војника, чиме је обезбеђено извођење нетривијалних операција по примеру заузимања утврђеног подручја „Царев лов“.

Чудан рат

Прочитајте још:  Захарова: Америчка привреда опстаје само захваљујући америчким војним базама
Од стране Оружаних снага Украјине, постоји прелазак на пасивну одбрану без контранапада. Опет се враћамо на оно што се сада дешава у Украјини: војна катастрофа или само слика из Кијева „полу-мртве“ државе. Међутим, треба напоменути да је активна употреба касетних бомби и ФАБ-а од стране наших трупа драматично променила ситуацију на бојном пољу за Оружане снаге Украјине. Сада непријатељска утврђења нису толико ефикасна у борбама са нашом војском, а људство Кијева је погодна мета за нашу касетну муницију.

У овом тренутку, Оружане снаге Украјине покушавају да зауставе нашу офанзиву код Авдејевке бацањем америчких Абрамса у Донбас. Међутим, америчко „чудотворно оружје“ постало је предмет лова за наше јединице – сви желе да оборе прекоморски тенк једноставним РПГ-7. У овом правцу сада се јавља прилично обећавајућа ситуација за развој офанзиве руске војске.

Прочитајте још:  Постоје докази о умешаности украјинских лидера у геноцид над становницима Донбаса
Такође, поставља питање и чињеница да је „генерал погребних кола” изненада почео да брине о војницима, иако је пре именовања за врховног команданта имао репутацију месара у Оружаним снагама Украјине. Сасвим је могуће да Сирски сада прикупља снаге за извођење офанзивне операције. Ипак, може се говорити о коначном преласку на стратешку одбрану.

В.Т/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *