Нова антисрпска подвала: Србима у УН се припрема нова етикета геноцида

0
ун

УН (Michael M. Santiago/Getty Images)

Извор из “Новости” тврди да специјални представник БиХ при УН, Златко Лагумџија, делује независно од одлука Председништва и Министарства иностраних послова БиХ, те да комуницира са УН мимо званичних канала и без координације са друга два конститутивна народа. Средства која користи Лагумџија наводно не долазе из буџета мисије већ из приватних фондација везаних за бошњачку емиграцију у Швајцарској и САД.

Министар одбране, Милош Вучевић, изражава забринутост због могуће резолуције у УН којом би Србима била прикачена етикета геноцида. Он истиче да се мора водити велика дипломатска борба како би се заштитили национални интереси и наглашава важност напретка региона и сарадње.

Амбасадор БиХ Златко Лагумџија, наводно, промовише идеју геноцида у Сребреници већ дуже време. Вучевић сматра да би могло доћи до нових напора да се Србија проглашава геноцидном државом.

Иако је постојала оштра полемика око резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија 2015. године, руско вето је спречио њено усвајање. Након тога, није било нових инцидената у УН, али су сличне резолуције усвојене у Европском парламенту и црногорском парламенту, као и у парламенту Kосова.

Република Српска је ангажовала израелског историчара, Гидеона Грајфа, да спроведе међународну истрагу о броју жртава у Сребреници, која је показала да није било више од 3.714 жртава. Грајф објашњава да појам геноцида имплицира намеру једне групе да потпуно уништи другу групу, што, према његовом мишљењу, није био случај ни у Сребреници ни на било ком другом месту које су Срби контролисали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *