Фицо: Не видим разлог да Словачка призна “Косово”

0

Getty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto Словачки премијер Роберт Фицо

Фицо: Не видим разлог да Словачка призна “Косово”.

Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да Словачка не види ниједан разлог да призна тзв. Косово, као и да ће и убудуће бити у групи неколицине земаља које о овом питању имају исто мишљење.

Он је за Танјуг рекао да је Словачка мала земља која се држи принципа да мале земље које немају наоружање и не решавају своје проблеме војним путем, могу само да се ослањају на међународно право.

„Ако имамо исто тако храбрости да кажемо да и у случају Украјине видимо кршење међународног права, онда и у случају Косова имамо храбрости да кажемо исто то. Зато ако остајемо на платформи поштовања међународног права, стандардима како треба да настане независна држава, у том случају се можете уздати у нас. Ми не видимо ниједан разлог да признамо Косово“, рекао је он.

На питање да ли због тог става Словачка трпи притисак, Фицо каже да је већ навикао да, ако некада изговорите храбро мишљење и кажете истину, а не кажете оно што од вас очекују „либерални, прогресивистички медији“, постајете предмет критике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ја сам у политици од 1992. године. Ово ми је четврти мандат. Не устајем ујутру дрхтећи од страха, хоћу ли и пети пут бити председник. Захваљујући томе могу слободно да говорим и имам слободу свог мишљења. Ако би био неки притисак на нас, ја не видим разлог за промену мишљења, када је реч о признању Косова“, рекао је Фицо.

Фицо је, говорећи о тренутној ситуацији у јужној српској Покрајини цитирао словачку изреку „Ко жели да се туче, палицу ће наћи“ и рекао да се пуно прича о европској интеграцији, да су преговори Србије у току, као и да зна да је питање тзв. Косова тема која кочи цео процес.

„Желим свакоме, ко жели да буде у Европској унији, да у њој и буде, али видим разлику када политичка одлука дође пре него што је земља спремна, и видим политичке одлуке које коче већ спремне земље, зато ћу се поново вратити на Србију и рећи ћу, за вас дефинитивно важи правило да ко жели да се туче, палицу ће наћи“, рекао је Фицо.

 

Упитан да ли постоји могућност да се Словачка врати у мисију КФОР која је значајна за безбедност Срба на КиМ, Фицо је рекао да је са потпредседником владе и министром обране, Робертом Калињаком разговарао о деловању Словачке у иностранству.

„Дотакли смо се и ове мисије, а министар одбране ми је потврдио да уколико би Словачка била позвана, ми смо апсолутно спремни да идемо у ту мисију и да у њој активно учествујемо. Зато могу да кажем да ако можемо да ујединимо снаге у том духу, биће ми драго.

Прочитајте још:  Крај корона агенде и у Србији: Укидање свих мера већ од марта?
 ће се врло радо вратити у ову мисију“, рекао је Фицо.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *