Опасан преседан: Судија Миша Мајић и тужиоци Бојана Савовић и Милена Божовић прекрајају Устав Србије приступањем опозицији преко ПроГласа?

0
мајић

(Фото: Принтскрин)

Појединци из правосудног система, судија Миша Мајић и тужиоци Бојана Савовић и Милена Божовић, нашли су се у средишту скандала  због свог учешћа у политичким процесима кроз иницијативу ПроГлас, која је већ сама у себи контраверзна, будући да је сачињена од опозиционих и проевропских фактора.

Уочи најаве нових избора у Београду, питање регуларности претходних избора и процеса опозицији је постало питање број један. Међутим, оне који би требало да чувају закон и правду, постављају се у улогу актера политичке позорнице. Интересантно је да међу њима има и људи који, према уставу Србије, не би требало да се баве политиком.

Иницијатива ПроГлас, која окупља различите парламентарне странке незадовољне регуларношћу избора у Србији крајем 2023. године, организовала је састанак са циљем формулисања “Договора о условима за поштене, слободне и фер изборе”. Ово се дешава у контексту расписивања нових избора у Београду, док се јавност пита о легитимности и етичности учешћа појединих јавних тужилаца и судија у политичким процесима, што би могло бити у супротности са Уставом Србије.

Забринутост јавности поводом учешћа појединаца из правосудног система, као што су Бојана Савовић, Милена Божовић и судија Миша Мајић, у политичким активностима иницијативе ПроГлас, изазива питања о уставности таквих поступака. Српски Устав стриктно дефинише независност правосуђа и његову аполитичност, што овакве активности ставља под знак питања.

Док се неке партије попут Зелено-левог фронта и Демократске странке одазивају позиву и изражавају подршку иницијативи, друге, попут “Ми – Глас из народа”, изражавају скептицизам или одлучују да се не укључе. Ове реакције одражавају шири спектар ставова у српској политичкој арени о начину на који би требало обезбедити поштене и слободне изборе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  СПИСКОВИ СЕ САМИ ПРАВЕ: 500 водећих аутошовиниста који координирати протестима против насиља

 

Учешће правосудних функционера у политичким активностима није нов феномен, али је њихово приступање иницијативи ПроГлас, која је искључиво опозициона, подигло много прашине. Постоји бојазан да би такве активности могле утицати на перцепцију непристрасности судова и тужилаштва, што је критично за одржавање правне сигурности и правде.

Док је ангажовање у политичким процесима право сваког грађанина, правосудни функционери се налазе у посебном положају који носи са собом и посебне одговорности. Учешће судија Мише Мајића и тужилаца Бојане Савовић и Милене Божовић у иницијативи ПроГлас отвара важна питања о границама тих одговорности и потреби за чврстим одржавањем раздвајања правосуђа од политике.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *