Стиже још “освјежења”: Грађани у Црној Гори ће моћи да мењају ознаку пола, чак и деца

0
грађани у црној гори

грађани у црној гори

Стиже још “освјежења”: Грађани у Црној Гори ће моћи да мењају ознаку пола, чак и деца.

Прочитајте још:  СВЕТОСАВСКА: ДПС и ДФ у Подгорици заједно одбили наше приговоре
Црногорски држављанин има право да промени ознаку пола, лично име и јединствени матични број у матичним и другим регистрима и личним документима, предвиђено је Нацртом закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења, који је на јавној расправи.

Ово право, како је прописано нацртом акта, има и дете старије од 15 година уз сагласност родитеља.

Како се наводи, свако лице има право да поднесе захтев за промену ознаке пола у матичном регистру рођених, под условом да се налази у слободном брачном стању. Уз захтев за промену ознаке пола у матичним регистрима, лице је дужно доставити доказ о слободном брачном стању. Захтев за промену ознаке пола када је у питању дете старије од 15 година могу поднети родитељи који заједнички и споразумно врше родитељско право, односно родитељ који самостално врши родитељско право уз сагласност другог родитеља или органа старатељства, као и родитељ којем је родитељско право продужено и након пунолетства детета.

Прочитајте још:  Излио се Јадар код Лознице због обилних падавина за само 24 часа, поплављене њиве
Приликом доношења одлуке о захтеву за промену ознаке пола у матичном регистру рођених забрањено је тражити да лице које је поднело захтев обавља медицинске прегледе или пружа доказе о обављеним медицинским прегледима и интервенцијама. Приликом издавања новог извода из матичног регистра рођених забрањено је стављати назнаку да је извршена промена ознака пола у матичном регистру рођених. У поступку одлучивања о захтеву за промену ознаке пола сходно се примењују одредбе Закона о матичним регистрима, осим ако овим законом није друкчије одређено – пише у нацрту акта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предвиђена су и ограничења, па се тако промена ознаке пола неће дозволити лицу које је правоснажно осуђено за кривично дело које се гони по службеној дужности, до извршења казне или док трају правне посљедице осуде.

 

Прочитајте још:  Грађани Андријевице, заузели скупштинску халу, нису дозволили смијену градоначелника
Из Министарства људских и мањинских права наводе да је разлог за доношење закона о правном препознавању родног идентитета на основу самоодређења усаглашавање законодавног оквира са Уставом.

Препознавање родног идентитета у црногорском правном систему постоји само декларативно, у виду гаранције забране дискриминације по основу родног идентитета. Из тог разлога, интенција овог закона је да се регулишу и пропишу права којима се гарантује достојанство и сигурност човјека, неповредивост физичког и психичког интегритета, приватности и личних права. Такође, један од кључних разлога доношења овог закона јесте правна празнина у црногорском законодавству, односно непостојање релевантног законодавства у Црној Гори којим се регулише питање правног препознавања родног идентитета – објашњавају из министарства.

Заиста “освјежило”

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *