Сведочења српских жртава на суђењу вођама ОВК: Србе мучили до смрти, по селима убијали све, па и српске животиње!

0
овк

шиптарски терористи (Peter Kneffel/picture alliance / Getty)

У првој години суђења за ратне злочине и злочине против човечности бившим лидерима такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију пред Специјализованим судом у Хагу, српске жртве су  јавно сведочиле о патњама кроз које су прошли.

Суђење бившим лидерима такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) у Хагу представља кључан тренутак за српске жртве ратних злочина и злочина против човечности. Преко 48 сведока до сада је поделило своја тешка искуства, са најавом да ће их бити још око 150, детаљно описујући патње кроз које су прошли током и после рата на Косову и Метохији.

Сведоци који су преживели описали су киднаповања и мучења у логорима ОВК, док су неки дошли да сведоче о члановима породица које су терористи ОВК убили. Тела неких жртава враћена су породицама годинама касније, док се за некима и даље трага.

Један од сведока, чији идентитет остаје заштићен из безбедносних разлога, поделио је срцепарајућу причу о киднаповању и мучењу: “Затворени смо били у мрачним просторијама, без икакве наде за спас. Чули смо вриске и плач око нас, а сваки дан је био борба за преживљавање.”

Други сведок, чија је породица директно погођена, рекао је: “Терористи ОВК су убили мог брата. Пронашли смо његово тело годинама касније, а ране на њему сведочиле су о ужасима кроз које је прошао.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оптужница против лидера ОВК описује стравична дела малтретирања затвореника: “Киднаповани су тучени, принуђени да врше нужду у просторијама где су држани, слушајући патње осталих. Ударани су шипкама, пушкама, ланцима… Један затвореник је био приморан да пије разређивач када је тражио воду.”

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Запад и ЛГБТ+ екстремисти изазивају грађански рат у Србији, у сусрет томе - видимо се на Прајду!

Помињу се и друге ужасне методе мучења: “Цигарете су гашене по кожи затвореника, а неки су били ударани чекићем. Прича се и о нападима слепих мишева на затворенике у ћелијама.”

Заштита сведока представља један од највећих изазова у овом процесу. Претње и уцене “заштићених сведока” само су део тешкоћа са којима се суочавају они који одлуче да говоре.

Адвокат Зоран Живановић, коментаришући процес, истакао је: “Тужилаштво тврди да је у време после повлачења наших војних снага ОВК контролисала Косово и Метохију и одговорна је за масовна убиства Срба. Сведочења јасно указују на злочиначки план да се Срби протерају са КиМ.”

Албански сведоци и “губитак памћења”

С друге стране, Албанци који су сведочили без мера заштите у судници су често “губили памћење”, тврдећи да се не сећају рата ни структуре ОВК, коју су описивали као неорганизовану групу паора који су се само бранили.

Оптужница против лидера ОВК

Лидерима ОВК се на терет ставља да су били део удружене злочиначке организације, оптужени за застрашивања, хапшења, малтретирања и убиства преко 400 затвореника у импровизованим логорима. Тужиоци наглашавају хијерархију и организацију унутар ОВК кроз сведочења преко 48 сведока, са најавом да ће их бити још око 150.

Суђење је обележено претњама и уценама сведока, са посебним мерама заштите уведеним за Тачија, Весељија и Сељимија. Сведоци су изложени страшним ризицима, док се надају да ће њихова исказа допринети правди за злочине почињене током и после рата на Косову и Метохији.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *