Америчка војна подршка Тајвану: Отварање трећег великог фронта и сигуран пут ка светском рату!

0
тајван сад

тајван сад

У контексту светске политике и стратешких интереса великих сила, најава о америчкој војној подршци Тајвану са буџетом од 100 милиона долара за 2025. годину може се посматрати као потенцијално значајан развој догађаја. Ова одлука Сједињених Држава има дубоке импликације не само за односе између САД и Кине, већ и за глобалну стабилност уопште. 

Милутин Недељковић (Фото: Васељенска)

Тајванско питање је дуго било извор напетости између Сједињених Држава и Кине. Са једне стране, Кина сматра Тајван делом своје територије и заговара принцип “једне Кине”. С друге стране, Тајван, са својом демократски изабраном владом, тежи да одржи своју де факто независност и демократске вредности, уживајући у одређеном нивоу подршке од САД.

Америчка војна помоћ Тајвану може се тумачити као део шире стратегије за осигуравање баланса моћи у Азијско-Пацифичком региону и заштиту својих стратешких интереса. Одлуком да пружи војну подршку Тајвану, САД шаље јасну поруку о својој спремности да подржи своје савезнике и заштити оно што назива “демократским вредностима”  у региону.

Док је намера САД можда усмерена на  одвраћање потенцијалних агресивних поступака, овакве одлуке такође носе ризик од ескалације напетости и конфликта. Опасност од “отварања трећег великог фронта” није занемарива, с обзиром на већ постојеће глобални сукоби где је САД такође главни актер кроз тзв прокси ратове.

Прокси ратови омогућавају Сједињеним Државама да утичу на геополитичке исходе и штите своје интересе, често подржавајући локалне актере или савезнике у конфликтима где директна интервенција не би била пожељна или би могла изазвати значајне међународне последице, као што је случај са Украјином и Израелом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Инцидент у Лондону повезан с тероризмом

Поред својих спољнополитичких стратегија и учешћа у прокси ратовима широм света, Сједињене Државе суочавају се и са значајним унутрашњим променама и изазовима на националном нивоу. Политичке и социјалне поделе унутар земље постале су све израженије, посебно након недавних дешавања у Тексасу, што је допринело повећању забринутости због потенцијалне претње од грађанског рата. Ове интерне тензије одражавају дубоке идеолошке расколе који могу имати дуготрајне последице на кохезију и стабилност америчког друштва.

У контексту ових унутрашњих изазова, понашање Сједињених Држава на међународној сцени може се чинити неуобичајено и понекад контрадикторно. Изазивање нових сукоба, укључујући и потенцијал за грађански сукоб, могло би се тумачити као стратегија за одвраћање пажње од унутрашњих проблема, укључујући економске тешкоће које прете да изазову дубоку кризу а сасвим је реално и трећи светски рат.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *