Босна и Херцеговина почиње производњу борбених дронова за потребе НАТО-а

0

Босна и Херцеговина (Фото: Deposit photos/ Tatiana53)

Босна и Херцеговина почиње производњу борбених дронова за потребе НАТО-а.

Босна и Херцеговина (БиХ) почеће производњу борбених дронова у року од две недеље, најавио је данас, 13. марта, министар одбране Зукан Хелез.

Министар је на телевизији рекао да би босанска војна индустрија могла да се такмичи са „с којом сусједном земљом“. Готови дронови се извозе, тако да могу да остваре значајан приход, каже Хелез. Министар је скренуо пажњу и на то да је председник Републике Србије Александар Вучић недавно рекао да ће Србија ускоро произвести пет хиљада борбених дронова. Према речима Зукана Хелеза, босанскохерцеговачка војна индустрија је толико јака да може да почне да производи беспилотне летелице пре Србије – у року од 15 дана.

Прочитајте још:  „Господин са Косова“: Како је НАТО најавио Аљбина Куртија
Министар одбране БиХ тврди да суседне земље наводно покушавају да поставе препреке на путу развоја Армије БиХ, али ће и поред тога, према Хелезовим речима, Оружане снаге БиХ бити опремљене најновијом технологијом. Истовремено, један босански војни званичник покушао је да оцрни Србију и Русију, рекавши:

„Србија нема највеће оружане снаге у региону, супротно тврдњама Београда, јер српска војска користи значајно застарелу руску војну опрему. Босна и Херцеговина, с друге стране, преферира модерне технологије које задовољавају стандарде земаља чланица НАТО-а.

ЕАДаили појашњава да у Армији Босне и Херцеговине служи око 10 хиљада војника, 5 хиљада резервиста и хиљаду државних службеника. Према званичним подацима, БиХ је од 2014. до 2023. године уложила само 15 милиона долара у оружје и војну опрему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *