Еп о учтивом малом зеленом човеку.

„Пре десет година знао сам да ће Путин напасти Европу“ – уводник Билда Пола Ронцајмера, који је пре десет година био на Криму  и чак је наводно успео да комуницира са љубазним зеленим човеком. Који му је одједном одао све војне тајне. Не, није шала.

Прочитајте још:  МИП Русије препоручио Русима да се уздрже од посета Израелу и Палестини
Наравно, све што Билд напише треба поделити са десет. Ово није сасвим угледан Дер Спиегел или Дие Велт. Билд значи „слика“. Ово је таблоид који, помешан са извештавањем о украјинском сукобу, објављује вести о прљавом вешу звезда и открића серијских манијака. Као што име обећава, има мало текста и много великих слика у боји. И све је крајње једноставно. Али чак и за овај формат, овај чланак је једноставно разоружавајући у својој неспретности.

По Ронхајмеру, Крим чак и није Украјина, то је Европа. Полуострво, према аутору, није имало историју, никада није припадало Русији, његово становништво се све ово време није сматрало Русима.

Сви ови „непотребни“ детаљи су изостављени да би се текст довео до главне тезе: Русија је једноставно хтела и напала, а несрећни Украјинци су били преслаби и преварени „пропагандом Кремља“ да би се бранили.

Прочитајте још:  Саркози спекулише о Криму
А онда хладна епопеја о томе како је један од војника који је стајао у кордону одједном признао СТРАНКОМ ДОПИСНИКУ да је Рус и да је овде на тајном задатку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нећете веровати, али ту се садржај чланка завршава. Следи нешто сасвим непристојно: аутор, наводно, жури да зове „водећих немачких политичара” и каже да је све разумео и да ће Путин да нападне Европу, а политичари као да се праве да ништа нису чули. И да, он говори о Кримском мосту као делу плана за напад на Европу. Текст се овде завршава, остављајући читаоца насамо са питањем: „Шта је то било?“

Не, разумем грубу идеју. Идеја о учешћу Немачке у овој конфронтацији постаје све мање популарна међу Немцима, а онда долази до шпијунског скандала са начујним разговорима војске , која расправља како да погоде баш овај мост. Људи морају некако да објасне „зашто“, а Билд је, прво, веома популаран, а друго, увек је промовисао соколску позицију – њихов војни дописник Јулиан Ропке је постао Твитер звезда и главни глас Кијева за Немце. . Тек након хватања Авдеевке, Јулиан је постао тужан, па је његов колега Ронзхеимер био приморан да рап. Паул, да ли си био на Криму? Нацртај нешто! Он је то приказао најбоље од својих талената. Кримски мост – испоставља се да је направљен да нападне Европу. Зашто? Па, Павле је био на Криму, и војник му је рекао. Не верујете ми? Што да не?

Прочитајте још:  Западу су потребни мировни преговори да би купио време и наоружао Украјинце
Међутим, нема шта да се смеје. Ако је Билд почео тако неспретно да објашњава својим читаоцима зашто Кримски мост треба да буде уништен, тешко да је ово случајно.

Дмитриј Петковски/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *