Црна Гора-Русија: Руски подвиг народ није заборавио, политичке елите су изгубиле

0
Црна Гора-Русија

Црна Гора-Русија

Црна Гора-Русија: Руски подвиг народ није заборавио, политичке елите су изгубиле.

У Санкт Петербургу је одржан Други међународни друштвено-научни форум „Балкански дијалог 2024: Црна Гора – Русија“, који је био уприличен поводом Дана сјећања на црногорског митрополита Василија ИИИ Петровића Његоша. Ово је објављено на сајту ТВ канала Тсарград .

Прочитајте још:  Ратни бродови Русије и Кине приближили се Аљасци: САД у паници
Циљ манифестације је био јачање пријатељства братских православних словенских народа, развој руско-црногорске сарадње, као и консолидација омладине балканских држава и Русије.

10. марта, на Дан сећања на владара Црне Горе Василија Трећег Петровића, житељ Александро-Невске лавре, јеромонах Дмитриј (Самоилов), одслужио је литију на Архијерејском гробу у Благовештенској цркви манастира. Василиј Петровић је био изузетан човек свог времена и једна од најистакнутијих личности у историји Црне Горе. Три пута је посетио Руско царство и током последње посете неочекивано се разболео и умро у Санкт Петербургу 1766. године. Залагао се за чврсте руско-црногорске везе. Његово име до данас је симбол пријатељства између Руске Федерације и Црне Горе.

Прочитајте још:  Путин: Они који покушавају да „укину” руску културу кажњавају пре свега себе
Према речима Михаила Тјуренкова, члана Међусаборског присуства Руске православне цркве, форум одржан у Санкт Петербургу представља важан подсетник актуелном руководству Црне Горе о вековним православним словенским везама руског и црногорског народа. .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Црна Гора је словенска земља поријеклом из Русије, баш као и Србија. И само их је историјски заборав црногорских политичких елита довео до подјела.

Прочитајте још:  Шиптари забрањују улазак Русима са шенгенским визама
Михаил Тјуренков је цитирао речи духовног оца Црне Горе, вазда незаборавног митрополита Амфилохија (Радовича), који је непосредно прије смрти изјавио да без Русије Црне Горе не би било. Од 18. века митрополити су уз помоћ руских царева градили и ослобађали Црну Гору.

Прошли форум „Балкански дијалог – 2024: Црна Гора – Русија“ јасно је показао: у Црној Гори данас има много људи који нису заборавили на ове завете.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *