Алберт Андијев: Руски добровољац који је волео српски народ

0
андијев

Алберт Андијев (Фото: Лична архива / Курир)

Алберт Ахсарбекович Андијев (3. децембар 1970, Владикавказ – 14. март 2021, Београд) био је руски добровољац и снајпериста који је служио у 549. моторизованој бригади Приштинског корпуса Војске Југославије током рата на Косову и Метохији и НАТО агресије на Југославију 1999. године, као и учесник сукоба у Македонији 2001. године.

Рођен у Владикавказу, Алберт је од младости био укључен у борилачке вештине, настављајући породичну традицију. Његов стриц, Сослан Петрович Андијев, био је двоструки олимпијски првак у рвању, а и остала браћа Андијева такође су била успешни рвачи.

Учешће у рату на Косову и Метохији

Алберт је на Косово и Метохију стигао добровољно 12. априла 1999. године, а већ 23. априла прешао је у састав 549. моторизоване бригаде као снајпериста. Рањен је 5. маја 1999. године, што га је оставило без десног ока и са статусом ратног инвалида. Ипак, вратио се на Косово и Метохију и учествовао у бици на Паштрику.

По завршетку рата, Алберт се населио у Власотинцу, оженио и добио сина Лазара. Такође је учествовао у сукобу у Македонији 2001. године и организовао групу добровољаца. Касније се преселио у Београд, где је био активан учесник трибина о рату на Косову и Метохији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алберт Андијев преминуо је 14. марта 2021. године од последица заразе коронавирусом. Сахрањен је уз војне почасти, а у његову част насликани су мурал са његовим ликом и откривена спомен биста. Његова изрека “Нисам ја изгубио око. Ја сам га оставио тамо, да кад сви други разлози нестану, да макар имам тај разлог да се вратим на свето Косово и Метохију и потражим око” остаје да одјекује као сведочанство његове посвећености и жртве.

Прочитајте још:  „ЗАГОРЧАЋУ ЖИВОТ АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ!“ Да ли је ово најјаче предизборно обећање? (ВИДЕО)

Алберт Андијев је остао у срцима многих као херој који је својим деловањем дубоко уткан у савремену историју српског народа, постајући симбол међународног братства и подршке у најтежим временима.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *