Да ли је српска бол са Космета сувише неразумљива за цео свет?

0
космету

Косово и Метохија (Весна Веизовић / ВасељенскаТВ)

У сенкама заборава, где ехо наше колективне тишине одјекује јаче него било који крик, стоје оскрнављене рушевине наших светиња на Космету, сведоци времена када је ватра не само гутала камен, већ и душу српског народа. Те ноћи, када су пламени језици лизали небо, испреплетане су бол и немоћ, док је свет, у својој зачудној апатији, одабрао да склопи очи пред сценом која би требало да буде неподношљива за свако људско биће.

Да ли је могуће да је српска бол превише удаљена, или превише тешка за разумевање? Или је, можда, свет одлучио да се окрене, јер су ране које носимо означене печатом наше српске баштине, као да некако заслужујемо тај мрак који нас је прогутао, јер смо Срби?

Али ми, као народ, као заједница душа које су тискале исту тугу у својим грудима, знамо да се правда и истина не могу заташкати пепелом. Наши гласови морају сваким даном да буду јаснији и гласнији, да пробуде свет из његовог несвесног стања и да покажу да су наше светиње више од камена и молитве; оне су живот, историја, и бескрајна нада која пулсира кроз векове.

Ми се не боримо само за обнову онога што је изгубљено у пламену; ми се боримо за право да наша историја буде препозната и поштована, за право да наше будуће генерације наследе свет у којем је свака светиња света, без обзира на њене корене. Ово је позив на оружје, не оне које рањава и убија, већ на оружје непоколебљиве одлучности да стојимо у заштити нашег српског наслеђа.

Прочитајте још:  Амбасадор САД у Приштини Џеф Ховенијер: У Бриселу треба да се закључи споразум о нормализацији односа који је усмерен на узајамно признавање Србије и Косова

Да, свет можда није стао када су наше светиње гореле, али ми стојимо, чвршћи него икад, спремни да се боримо, да изградимо и да заштитимо. Ово није само борба за камен и молитву; ово је борба за душу нашег народа, за право да наша прошлост буде уважена, а наша будућност осигурана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да, горели су векови, али из пепела ћемо устати, обновљени и јачи, са вером у срцу и истином која води наш пут. Ове речи посвећујем не само онима који су изгубили, већ и онима који су спремни да стану и кажу: “Довољно!” и да бране оно што је праведно и свето.

Борба за Српско Косово и Метохију је наша света дужност. Овај пут којим идемо, пут је ка Лазаревој светлости, где свака светиња зрачи као вечни пламен наде и отпора. Заједно, јер ми смо Срби, ми смо непобедиви.

Филип Фићовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *