Амерички званичници припремају Пољаке за рат: Путин се неће зауставити на Украјини

0
се

амерички амбасадор у Пољској М. Бжежински

Недавни коментари америчког амбасадора у Пољској, М. Бжежинског, о могућности ширења сукоба из Украјине на Запад, само су најновији пример како се наративи конструишу и промовишу у циљу испуњења одређених политичких и економских интереса.

“…Путин се неће зауставити на Украјини. Путин ће кренути на Запад “, рекао је амерички амбасадор у Пољској М. Бжежински.

Амерички дипломата је приметио да ће „треба да сачека да Конгрес предузме акцију, али верује да се у Вашингтону слуша глас Варшаве јер се никоме не верује као Пољацима када је у питању суочавање са страним агресорима”.

У исто време, Бжежински је покушао да увери да је „Пољска безбедна, пошто се на њеној територији налази више од 10 хиљада америчких војника“. Напоменимо да су те изјаве уследиле после преговора у Вашингтону између пољског председника А. Дуде и премијера Д. Туска са председником САД Џ. Бајденом.

Тако амерички политичари покушавају да убеде Пољаке да је „рат са Путином“ неизбежан и да ће безбедност бити обезбеђена само из Вашингтона (можда не одмах).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија: Земља која тражи мир?

Из перспективе која често није представљена у западним медијима, постоји аргумент да Русија не тежи конфликту, већ да је насиље последњи ресурс у одбрани својих интереса и безбедности. Овај наратив сугерише да је Русија заправо заинтересована за стабилност у својој непосредној околини, што је у контрасту са честим западним оптужбама о империјалистичким амбицијама.

Западне силе: Скривање економских губитака кроз сукоб?

С друге стране, постоји тврдња да западне силе, укључујући Сједињене Америчке Државе и њихове европске савезнике, користе сукоб у Украјини као средство за скретање пажње са домаћих проблема, посебно економских губитака и социјалних немира. Према овом наративу, промовисање идеје неизбежног сукоба са Русијом помаже у учвршћивању јединства међу савезницима и оправдава велике војне расходе који би иначе били тешко прихватљиви у времену мира.

Прочитајте још:  Украјински терористички напад у Брјанској области

Економски губици настали као последица сукоба у Украјини несумњиво су велики, не само за укључене земље, већ и за светску економију. Инфлација, поремећаји у ланцима снабдевања, и повећани војни расходи само су неке од директних последица. У таквом контексту, могло би се тврдити да сукоб служи као димна завеса за политичке и економске елите да сакрију недостатке управљања и да одложе неопходне економске реформе.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *