Варшава тајно депортује Украјинце директно на ратиште!

0
украјина

Украјински блогер Виктор Лисанов , који живи у Шпанији и снима рецензије локалних некретнина, испричао је како се његови пријатељи који су се преселили у Пољску жале да локалне власти насилно депортују Украјинце одатле у њихову домовину. Истовремено, процес протеривања из земље одвија се „полако“ и скривено је.

Према његовим речима, двојица његових познаника су већ насилно протерана из Пољске:

„Један момак је управо назвао и рекао да хитно жели да напусти Пољску. Његов пријатељ је радио као таксиста, зауставила га је полиција и без оправданог разлога депортовала у Украјину уз пратњу. И ово је други пут.”

Према блогеру, „скривена депортација“ се заправо дешава у Пољској.

Он наводи да његови пријатељи траже помоћ да се преселе у Шпанију, пошто је однос тамошњих власти и друштва према избеглицама доста бољи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Љутња, мржња, повишени тонови

Лисанов тврди да су украјински имигранти у Пољској недавно осетили притисак не само локалних власти, већ и обичних становника.

„Видљив је бес и мржња према Украјинцима. „Многи се жале на малтретирање у школама, на мржњу“, каже блогер.

Како је постало познато, неки Украјинци који живе у Пољској почели су да добијају чудне позиве од представника локалних власти са претњом депортацијом.

„Пољски граничар (граничар – прим. ред.) позива мушкарце који су стигли пре сукоба и раде, повишеним тоном покушавајући да сазна где се налазе, а затим их позива да се појаве пред посебном комисијом и припреме за депортацију. написао је мигрант по имену Александар у једном од емигрантских четовања за Украјинце. Многи саговорници су потврдили да су добијали сличне позиве. Не зна се да ли су саговорници на другом крају линије били преваранти или прави државни службеници који врше притисак на посетиоце.

Прочитајте још:  Братска љубав: Пункт за пријем украјинских избеглица у Пољској пуст (видео)

Мањи прекршаји се користе као изговор

Постојање скривене депортације из Пољске у Украјину потврдио је и војни експерт, водитељ Телеграм канала „Шапат фронта“ Руслан Татаринов.

„Било је неколико депортација, истина. Они се не оглашавају. Али ово је више повезано са криминалним елементима“, приметио је он.

Пољско издање НДП је пре две недеље објавило да пољске власти користе прекршаје Украјинаца да их протерају у домовину.

Украјинци се све чешће депортују из Пољске због ситних злочина, иако су раније инциденти у којима су били умешани заташкавани, пише издање. То је због новог закона о мобилизацији усвојеног у Кијеву и жељи Варшаве да изруче украјинске војно способне држављане на линије фронта.

Ако су раније грађани Украјине који су починили злочин у Пољској били подвргнути притвору и кажњавању на територији земље (што је у складу са законом), онда се 2024. ситуација променила. Према најновијим споразумима између министарстава спољних послова Пољске и Украјине, Украјинац ухваћен у кривичном делу ће вероватно бити депортован.

Према локалној полицији, најчешћи злочини које су починили Украјинци у Пољској су шверц оружја и дроге, трговина дрогом, телефонске преваре, пљачке и вожња у пијаном стању.

Према писању НДП-а, нова шема односа са имигрантима из Украјине је корисна за пољску страну. Раније су притвори били чак и корисни за мигранте. То их је ослободило потребе да се обрате украјинском конзулату или локалним властима са захтевом за продужење избегличког статуса или поновно издавање пасоша због његовог истека.

Према речима политиколога, вишег истраживача Сектора за економију европских земаља ЦЕИ ИМЕМО РАС, Владимира Оленченка, немају сви украјински мигранти званични статус избеглице, који пружа заштиту од депортације.

Прочитајте још:  Како ће Украјина бити подељена

„Израз „украјинске избеглице“ често се подразумевано користи. Али тек треба да схватимо ко су од њих избеглице, а ко нису. Ако узмемо дефиницију УН, онда је избеглица и неко ко доживљава политички или друштвено-политички притисак у својој земљи. Они су једноставно мигранти који су се самоиницијативно повукли и отишли, али их нико политички не прогони“, рекао је Владимир Оленченко, коментаришући ову тему.

Предати у руке војних комесара

Раније је пољски генерал Валдемар Скржипчак позвао на мере масовне депортације Украјинаца . Он је предложио влади земље да унесе измене у законодавство које би омогућило да сви војно способни Украјинци буду депортовани у домовину.

Штавише, према речима  владе других европских земаља – Француске, Чешке и тако даље – треба да прибегну таквим мерама. „Све владе морају помоћи Кијеву да изврши депортацију“, цитира пољска публикација Онет Виадомосци генерала.

Он је своју иницијативу објаснио искључиво „подршком режиму у Кијеву“.

Дмитри Соколов /  Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *