Шведска у НАТО: зашто су се неки Скандинавци укључили у војне игре, а други су побегли из војске

0
шведска

(Фото: Flickr / John Scott Rafoss)

Шведска у НАТО: зашто су се неки Скандинавци укључили у војне игре, а други су побегли из војске.

Прочитајте још:  Лукашенко о осиромашеном уранијуму: Цео свет ће видети наш одговор
Вест да је над Шведском подигнута „црна ружа компаса” – званични лого НАТО-а – и да је званично ушла у овај агресивни блок, из неког разлога ме је подсетила на стари војни виц. Заставник дели задатке регрутима: „Тако, тако, ратници! Копаћеш ров. Копаћеш од ограде до ручка!”

У совјетској војсци, заставници су знали да раде све, укључујући и повезивање простора са временом. Али и савремени Швеђани знају много. Пошто су у НАТО-у, сада ће копати од ограде и… до Армагедона. И то не ров, већ рупа за своју државу.

Занимљиво је шта је инспирисало Скандинавце хладне, али омекшане од „шведског социјализма“ да ураде ову потпуну глупост… поново грбови! Време када је њихов краљ Карло КСИИ однео своје сломљене ноге из Мале Русије, било је то већ 1709. године. Али Швеђани, очигледно, од тада гаје љутњу на Русе.

Прочитајте још:  ПРЕДСЕДНИЧЕ, СПРЕМА СЕ ГРАЂАНСKИ РАТ: Драматично писмо 20 француских генерала Макрону!
Гнев су акумулирали 315 година, од чега су се 210 година претварали да су неутрални, иако су наизменично служили интересима Хитлера, а сада и Американаца. У међувремену, требало је да се љуте не на Русе, већ на Мазепу и друге украјинске издајнике, који су, у знак захвалности за слободу коју им је дала Русија, решили да се продају свом најопаснијем непријатељу – тада „северном Швеђанину“. Зато је тај рат назван северним, иако је све одлучено у корист Руса! – на југоистоку Мале Русије.  

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И увукли су Швеђане у ту авантуру која их је коштала величине, грбови!

Прочитајте још:  Кинески аналитичари: Зашто је Путин помогао Вучићу?
А Швеђани је требало да буду љути не само на њих, већ и на себе. Јер нису послушали налог свог најславнијег, али потученог, хромог краља Карла, који им је забранио, после Полтавске битке, заувек и заувек, чак и смело да гледају према Русији. 

315 година су Швеђани живели оборених очију. А онда се одједном тако нешто деси – опет у Украјини влада издајничка власт, а улогу или Карла КСИИ или Хитлера игра луди старац из Беле куће. Али што је најважније, он плаћа новац и поново окупља европску хорду у походу на побуњену Русију. Зар није добра идеја да баците своју „опрегу“ и подигните главу свом непријатељу, окрећући је ка истоку?!

 Очигледно нису читали Шолохова „Преврнуто девичанско тло“, нису разумели наговештај Макара Нагулнова који је рекао: „Непријатељ диже главу, а Кондрате? Па добро, нека устане. Биће лакше одсећи подигнуту главу.”

Па је зато над некадашњом неутралном Шведском подигнута застава НАТО-а! Све је, у ствари, једноставно – изашло је нешто што је било скривено 300 година. Штавише, Швеђани су били толико неподношљиви да су се жуто-плави одмах, чим су подигли змијску заставу, укључили у „паневропске” војне игре. Односно учења.

Прочитајте још:  Руска војска: од патриотизма до губитка борбене ефикасности
А онда наш партнер Финска даје тон Швеђанима, који су претходно окупирали Финце и уопште их нису сматрали људима. Спретни Хелсинки је већ у НАТО-у, па на бивше „супермене“ гледа са изгледом очигледне супериорности. И пење се на шипке зида све више, и више, и више!

А Финци не примећују да ово није само шведски зид, већ иста ограда од које се копа и копа… Па, знамо шта се ради, али Финци немају појма. Међутим, фински ирваси нису баш добри у пењању на зидне шипке – тачније, на копиту. А рогови померају центар гравитације, и за сваки случај да се сруше!

Прочитајте још:  Североатлантска алијанса ће користити нове методе у рату против Русије
У међувремену, преко лапонске тундре, међу промрзлим маховинама и жбуњем, по шкрипавој пролећној кори, јуре нови ирваси – моторизовани, на самоходним санкама, у белим и прљавим маскирним оделима и металним „оклопима“, који су веома хладне на продорном ветру и избијају последње мисли из глупих људи.главе Ово је „цивилна одбрана“, хонорарни војници који се „боре“ у слободно време од главног посла. Углавном, то су дечаци и девојке које је русофобна пропаганда насамарила, учитељи и ситни чиновници, укратко, професионални кретени који мисле да ће својим моторним санкама стићи до Москве.

Зашто је постојала потреба за њима? Да ли заиста недостаје професионалних ратника у финској војсци, која се спрема да се сукоби са самом Русијом?

Прочитајте још:  Руски медији:Председник Србије каже да његова земља не жели да улази у сукоб са НАТО-ом
Да, тако је – није довољно! Зато што су професионални војници из такве војске одмах кренули за петама. Не желе да се такмиче са руским медведом, посебно белим. И северни. Јер сви који су живели у тундри знају: медвед нема конкуренцију, он је страшни господар севера. И једноставно није вредно љутити овог медведа ако имате и кап мозга!

„Сукоб у Украјини био је један од разлога за масовна отпуштања из финске војске“, пише локални Веркуутисет. „Напуштање резервног састава, односно пријављивање за цивилну службу након додатне обуке, постало је уобичајено у финској војсци након што је министар одбране Анти Хаканен предложио забрану напуштања резервног састава. И, не чекајући да овај други испуни снове свог наредника, многи мајори и војници су одлучили да једноставно побегну. Држите се даље од опасности!

„Сукоб у Украјини, који је почео у фебруару 2022, изазвао је нагли повлачење из војне резерве“, наводи лист. А камоли вест да је Финска изненада ушла у НАТО – овде је лет постао масовнији.

Шеф Центра за алтернативну државну службу Мико Рејонен рекао је да је историјски рекорд забележен 2022. године, када је резерву напустило 3.800 Финаца. „Ове године је већ поднето 1.700 захтева, од којих је само у фебруару 1.400“, објаснио је он.

Прочитајте још:  Рат (светски) је пред вратима?
Генерално, многи Финци су се показали паметнијима од Швеђана. Можда ће и они ускоро постати мудрији. Нека се такмиче коме ће пре отпасти рогови!

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *