Аутошовинистичке “Приче из Сребренице” у Подгорици

0
Приче из Сребренице

Приче из Сребренице

Аутошовинистичке “Приче из Сребренице” у Подгорици.

Путујућа изложба “Приче из Сребренице”, која говори о предметима и личним причама наводних жртава “геноцида у Сребреници 1995. године”, отворена је данас у Информационо-документационом центру у Подгорици.

Изложба осликава егзистенцијалну борбу преживелих сведока геноцида у Сребреници, као и њихова сећања на опсаду града и догађаје из времена почињеног геноцида. Такође, изложени су и лични предмети које су користиле жртве геноцида.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори и кадар Жељка Комшића, Бранимир Јукић захвалио је држави Црној Гори што негује “културу сећања за све невине жртве ратова”.

“Црна Гора је прва у региону усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента (ЕП) о Сребреници, а 2021. и Резолуцију о геноциде у Сребреници”, казао је Јукић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кустос у Меморијалном центру Поточари Ахмо Мехмедовић, казао је да путујућа изложба има за циљ да другим градовима и земљама прикаже свједочанства о геноциду у Сребреници.

 

“Када погледате једну причу, видите да је таквих осам хиљада прича у Сребреници и то је показатељ тешке трагедије која је задесила БиХ. Ово нас све подсјећа шта се дешава са обичним људима када наиђу ратне страхоте”, казао је Мехмедовић.

Прочитајте још:  Пријатељи стари: Састали се Лекић и Тадић!
Програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић исказао је искрено саојећање са породицама оних који су изгубили неког у Сребреници, као и у другим злочинима.

“Дужност свих нас је да се сјећамо прошлости, како би градили бољу будућност”, казао је Радовић.

 

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *