„Ово је за ћирилицу!“: Косовски Срби префарбали натписе на албанском на северу региона

0
Ово је за ћирилицу

Ово је за ћирилицу

„Ово је за ћирилицу!“: Косовски Срби префарбали натписе на албанском на северу региона.

На двојезичним таблицама постављеним на претежно српском северу Косова, уместо досадашњих ћириличких, префарбани су натписи на албанском.

Ово је пренео КосовоОнлине, јавља дописник ПолитНавигатора.

У српским енклавама на Косову нови двојезични билборди и табле са називима насеља на српској латиници и албанском нису издржали ни дан – називи на албанском префарбани су црном бојом. Ово је постало својеврсни протест мештана против уклањања табли и билборда на српској ћирилици.

Прочитајте још:  Канцеларија за КиМ: Ухапшено још троје Срба
Подсетимо, радници „Министарства за инфраструктуру Косова“, заједно са милитантима „косовске полиције“, дан раније демонтирали су у српским северним енклавама ивице табла и штитова са називима градова и села на српском језику. ћирилично писмо и умножено на српску латиницу, замењујући их знаковима направљеним на српској латиници и дуплираним на албанском.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Треба напоменути да латинично писмо српскохрватског језика на Балкану користе углавном Хрвати, Бошњаци, „свидомски“ део Црногораца и прозападно оријентисани српски либерали.

Прочитајте још:  ЂИНЂИЋ ЈЕ РЕКАО ПАВКОВИЋУ: Спремај војску, враћамо се на Косово!
Истовремено, већина Срба, посебно у енклавама новонасталих лимитрофних држава попут Хрватске, Босне и Херцеговине и „Републике Косово“, преферира старо писмо, карактеристичније за овај језик, ћирилицу.

Странка косовских Срба „Српска листа” је заузврат позвала представнике међународне заједнице да осуде демонстративно рушење штитова и натписа на ћирилици, истичући да на тај начин „премијер Косова” Аљбин Курти крши права Српски народ свом језику, писму и праву на употребу топонима, будући да их користи вековима.

„Иако и највиши правни акти Приштине гарантују право на српски језик и ћирилично писмо, Куртијев режим још једном показује да су за њега права српског народа, обавезе из уговора и правила утврђена законима у корист Срба. нису важни…

Овај узорни националиста и србофоб, лишен потенцијала и способности да било шта учини у корист Албанаца, чини све да међу њима изазове чисту антисрпску хистерију, продубљујући етничке поделе на овим територијама, у нади да ће тиме добити политичке поене и гласове на следећим изборима“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *