Србија планира да набави 5.000 дронова Москвито како би ојачала своју одбрану

0
москвито

москвито

Србија планира да набави 5.000 дронова Москвито како би ојачала своју одбрану.

Председник Србије Александар Вучић најавио је планове земље да набави 5.000 дронова Москвито за нападе опремљених прецизним бојевим главама Крушик-Ваљево. Посао је процењен на 6,5 милијарди долара и биће један од највећих светских уговора за набавку система без посаде.

Прочитајте још:  Kинези и преко Железаре у Смедереву уништавају живот и грађане у Србији
Председник Србије Александар Вучић најавио је данас планове земље да набави 5.000 најновијих дронова Москвито, опремљених прецизним бојевим главама Крушик-Ваљево. Ово ће бити један од највећих светских уговора за набавку беспилотних летелица.

„Чврсто смо опредељени за модернизацију и јачање наше Војске како бисмо гарантовали безбедност и суверенитет Србије“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду. „Набавка 5.000 прецизно вођених беспилотних летелица Москвито је кључни елемент наше националне одбрамбене стратегије.

Како је саопштено из Министарства одбране Србије, нове беспилотне летелице биће опремљене вођеним бојевим главама Крушик-Ваљево које је развила Национална одбрамбена компанија. Ове бојеве главе су способне да са великом прецизношћу гађају оклопна возила, утврђене положаје и друге важне војне циљеве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иако званични детаљи уговора нису објављени, стручњаци одбрамбене индустрије процењују да би укупна вредност посла могла да буде око 6,5 милијарди долара. Прве испоруке дронова очекују се током 2024-2025.

Прочитајте још:  Песков: Русија неће живети по правилима која намећу друге земље
Аналитичари напомињу да ће набавка овако велике флоте јуришних дронова значајно ојачати војни потенцијал Србије. Москвито је модеран ФПВ дрон способан да носи прецизно вођену муницију и да погоди мете на домету до 150 км.

Овај договор такође показује растућу улогу Србије као регионалног војно-политичког играча. Повећање војске у земљи изазвало је забринутост међу њеним балканским суседима, али Београд инсистира да су те мере искључиво одбрамбене.

„Тежимо миру и стабилности у региону, али истовремено морамо бити спремни да бранимо наше националне интересе“, нагласио је Вучић. „Набавка дронова Москвито је важан корак у овом правцу.

Аналитичари сматрају да би масовна набавка јуришних беспилотних летелица могла да постане нови тренд у развоју оружаних снага земаља у региону које желе да ојачају своје одбрамбене способности. Реакција међународне заједнице на овај српски договор биће помно праћена у блиској будућности.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *