Путин одликовао српског владику: Орден дружбе за допринос јачању пријатељства и сарадње Русије и БиХ

0
руском

Владимир Путин (Фото: Sputnik / Sergey Guneev)

Председник Руске Федерације Владимир Путин одликовао је Орденом дружбе владику бањалучког Јефрема. Орден је уручио амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, пише РТРС.

Уручењу ордена присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов рекао је да епископ бањалучки Јефрем гради мостове пријатељства и братске љубави између верника у Русији и Републици Српској, што Москва сматра каменом темељцем руско-српског духовног јединства.

“Изузетна ми је част и велико задовољство да Вам у име председника Руске Федерације уручим високу државну награду – Орден дружбе за велики допринос јачању пријатељства и сарадње између народа Русије и БиХ, као и за очување руско-српског духовног јединства”, рекао је Калабухов.

Калабухов је истакао да је симболика да се у марту ове године навршава 30 година од успостављања ове награде у Русији и 60 година од како је епископ Јефрем постао искушеник у манастиру Српске православне цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем захвалио је руском председнику Владимиру Путину што му је доделио Орден дружбе, оценивши да су духовне и националне везе руског и српског народа јаке и нераскидиве.

“Председник Путин је очигледно посредно или непосредно оценио моје мале заслуге вредне пажње и одликовања, што прихватам са захвалношћу. Хвала велики човече, надо свих мирољубивих народа. Хвала вам за све што чините великом руском народу и целом човечанству”, рекао је епископ Јефрем.

Орден дружбе је установљен указом председника Руске Федерације 1994. године. До сада су награђивани како страни, тако и држављани Русије – за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумевања међу народима, као и за зближавање и узајамно богаћење култура.

Прочитајте још:  Укрорајх: Дозвољено терорисање грађана у становима

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *