Финска постаје нови центар иновација у одбрани: НАТО одобрио покретање акцелератора и тест центара за напредне технологије

0

Управни одбор НАТО иницијативе за иновације у области одбране, познате као Дефенсе Инноватион Аccelerator за Северни Атлантик (ДИАНА), донео је одлуку о стварању иновативног акцелератора за одбрамбене компаније и два нова центра за тестирање у Финској.

Овај пионирски потез обезбеђује оснивање акцелератора у Отаниемију, делу града Еспоо, у сарадњи са водећим академским институцијама: Универзитетом Аалто и Универзитетом у Хелсинкију. Фински центар за техничка истраживања ВТТ стоји иза ове иницијативе, нудећи компанијама које раде на одбрамбеним технологијама, подршку у развоју њихових пословних активности кроз стручно менторство.

Поред акцелератора, два центра за тестирање биће успостављена како би се подржало напредовање критичних технологија. Један центар налазиће се на Универзитету у Оулуу, док ће други бити смештен у Отаниемију, као део ВТТ центра. Ови центри ће се специјализовати за тестирање најновијих достигнућа у области сајбер безбедности, квантних технологија, свемирских истраживања, као и за развој мрежних технологија следеће генерације, попут 6Г.

Мисија ДИАНЕ је да предвиди изазове који чекају сектор одбране у будућности и да у сарадњи са приватним сектором открије иновативна решења која могу имати широку примену, како у цивилне, тако и у војне сврхе. Са фокусом на револуционарне технологије попут вештачке интелигенције, аутономних система и квантних технологија, ДИАНА представља важан корак ка унапређењу одбрамбених способности Алијансе.

Лансирана на самиту НАТО-а у Бриселу 2021. године, ДИАНА је поставила амбициозне циљеве за интеграцију врхунских технологија у одбрамбени сектор, показујући посвећеност Алијансе константном иновирању и адаптацији у суочавању са новим безбедносним изазовима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вуксан Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

Прочитајте још:  Прекид дипломатских односа

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *