Узбуна на Балкану: Да ли је низ потреса у Црног Гори и БиХ упозорење на РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕС?

0

(Фото: Depositphotos)

У последња 72 сата, Балканско полуострво потресају земљотреси који не само да узнемиравају становништво, али и изазивају страх од могућег катастрофалног сценарија. Најновији потреси, са епицентром недалеко од Требиња, подигли су питање: да ли смо на ивици разорног земљотреса који би могао да промени лице региона?

Земљотрес јачине 5,2 степена који је погодио Црну Гору, уследио је низ потреса који се не зауставља. Јуче, нови потрес на граници Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије додатно је појачао забринутост. А ноћашњи потрес, иако слабији, са епицентром 27 километара североисточно од Требиња, подсећа на неумитност природних сила.

Стручњаци упозоравају да низ потреса може бити предвесник још јачег земљотреса. Тектонске плоче испод Балкана су у сталном покрету, а недавна активност би могла да укаже на приближавање великог земљотреса који би могао да има далекосежне последице по становништво и инфраструктуру.

Да ли смо довољно припремљени за могући “сценарио катастрофе”?

Власти и спасилачке службе настављају са праћењем ситуације, али становници региона су у стању повишене узбуне. Позиви на предузимање мера предострожности и припрему за евентуалне још јаче потресе су све гласнији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Могућност великог земљотреса на Балкану, као и у било којем другом сеизмички активном подручју, увек постоји. Балканско полуострво се налази на тектонски комплексној области где се сусрећу више геолошких плоча, укључујући Евроазијску, Афричку и мање локалне плоче. Овај сусрет плоча производи различите геолошке активности, укључујући земљотресе”, наводи Милан Симић сеизмолог.

Ово није само природна катастрофа у најави, већ и тест спремности друштва да се суочи са непредвидивим силама природе. Док чекамо да видимо хоће ли предвиђања стручњака о великом земљотресу постати стварност, једно је сигурно: Балкан се налази пред потенцијалном природном кризом која захтева максималну опрезност и спремност свих.

Прочитајте још:  Ниш: Прекинуто Европско првенство за јуниоре у кошарци због прокишњавања дворане „Чаир“. Повређен италијански играч, каснио и меч између Србије и Чешке

У наредним данима, очи региона и света биће упрте у Балкан, док се надамо да ће се природа смирити и да ћемо избећи сценарио који би могао да уђе у историју као једна од највећих природних катастрофа у новије време.

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *