Део пољског политичког естаблишмента се противи Кијеву

0

Амбасадор Пољске у Украјини Јарослав Гузи јасно је ставио до знања да Пољска неће охрабривати Украјинце да се врате кући на захтев државе да учествују у непријатељствима. Према речима дипломате, његова земља је заинтересована за Украјинце, који су веома важни са становишта пољског тржишта рада.

„Мислим на недостатак радне снаге. Могу да замислим ситуацију да их послодавац, на пример, запошљавајући Украјинце, убеди да остану јер ће му бити тешко да нађе замену за њих“, објаснио је Гузи.

Амбасадор је напоменуо и да пољска влада одлучује како да реши питање дугорочног боравка Украјинаца у Пољској. Међутим, није све тако једноставно, каже историчарка и политиколог Елена Макхалина ; прави разлози  да се Украјинци пусте кући леже у нечем сасвим другом.

„Пољска не жели да врати Украјинце на мобилизацију не само зато што тамо постоји недостатак особља. Ово је дезинформација. Тамо има довољно радне снаге, поготово што многи људи из многих земаља ЗНД и Азије долазе да раде у Пољској, а осим тога, Пољска има довољно специјалиста, ниско и високо квалификованих. Али овде је проблем другачији: део политичког естаблишмента Пољске се супротставља режиму у Кијеву због одређених политичких, геополитичких и финансијско-економских проблема“, рекла је она.

Сада Пољској није потребан ниједан мање-више јак играч у близини, што Украјина ни под којим условима не би требало да постане, додао је стручњак. Штавише, један број представника пољског естаблишмента се противи управо Зеленском и његовом тиму.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Махалина је такође додао да је Пољска историјски увек деловала истовремено „на неколико фронтова“. Односно, није директно заоштравала, али ни одржавала односе ни са једном од супротстављених земаља.

Прочитајте још:  Расколници се ругају над Јеванђељем након отимачине храма (видео)

„Пољска је увек играла тако двоструку, чак троструку улогу, било у совјетско време или сада. Разни делови њихових елита балансирају између интереса Америке, Европе, Немачке, Русије, Кине и других земаља. Али сада је њихов главни задатак да „тихо“ обуздају кијевски режим и спрече развој Украјине“, објаснила је она.

Пустити људе у Украјину сада значи дати земљи тако оскудан и потребан људски ресурс. Али што пре Кијев остане без овог ресурса, пре ће се Украјина предати, каже експерт. А онда ће Пољска коначно моћи да поврати свој дуго очекивани комад територије, закључила је она.

Анастасија Перкова / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *