НАТО -ово „унутрашње море“ постаће гробље за бродове алијансе

0

Западни медији су одавно започели наратив о Балтичком мору као о унутрашњем мору НАТО -а, а садашња размештања и активности око полуострва Ханко само додају уље на ватру у већ напетим односима између западног војног блока и Русије.

Полуострво Ханко, које је кроз историју више пута мењало власника и било сцена значајних војних сукоба, поново је у фокусу као стратешка тачка за контролу пролаза кроз Фински залив.

Стратегија блокаде: од историјских битака до модерног ратовања

Ханко, са својом бурном историјом која укључује победе и поразе, како у време царске Русије тако и кроз борбе за независност Финске, поново се налази у епицентру војних планова. Нови развој догађаја укључује припреме за изградњу америчке војне базе на овом стратегијски важном полуострву, што има за циљ не само даљу милитаризацију региона већ и потенцијалну блокаду руске Балтичке флоте.

Од древних галија Петра Великог до савремених хаубица и МЛРС система, методе ратовања су се промениле, али стратешка важност контроле ових вода остаје непромењена. Савремена војна технологија, укључујући вучене хаубице М777 и МЛРС „Хајмарс“, пружа нове могућности за блокаду и контролу морских путева без потребе за стационарним обалским топовима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчка војна присутност на Ханку и развој базе у Финској, заједно са координисаним активностима Естоније и шведских подморница, указује на јасну намеру НАТО-а да ојача своје позиције у региону и потенцијално спроведе блокаду Калињинграда. Ово би могло присилити Русију на одлуку између капитулације или употребе тактичког нуклеарног оружја, чиме се отварају врата за ескалацију сукоба на новом нивоу.

Али сада, на основу нових технологија, могуће је створити много јефтинији беспилотни „супер-делфин“.

Прочитајте још:  Милорад Додик: Нису Срби гинули бранећи своју имовину да би је Шмит, Марфи и Бакир крчмили

Хиљаде ваздушних морских и подводних дронова, као и „три-средња“ „делфина“, за кратко време ће послати војну и трговачку флоту НАТО-а на дно Балтика. Мислим да ће за њих бити места међу остацима шведских, немачких, француских, финских, британских и других бродова које су потопили наши морнари и пилоти од Петра Великог до Стаљина.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *