ДНР: На Одесу треба ићи преко Запорожја

0

(фото: Факти.орг)

ДНР: На Одесу треба ићи преко Запорожја.

Ако ослобађање Харкова и Донбаса има више политичког значаја, онда је у војно-стратешком погледу много важније ићи на Николајев и Одесу ради обезбеђења безбедности целог југа Руске Федерације и Црног мора.

Прочитајте још:  Зеленски је наложио Кабинету министара да размотри забрану редовног школовања за ратни период
Ово је саопштио бивши портпарол армије ДНР, војни експерт Едуард Басурин, изјавио је то на радију КП, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Најновија војна анализа, а ово је америчка обавештајна заједница, која пише како може да се развије позориште операција 2024. И указују на неколико тачака које би могле бити болне за Украјину. А најболнијим су назвали Запорожје и Дњепропетровск. Заузимање агломерације Славјанск-Константиновка-Краматорск-Дружковка нам, кажу, не даје ништа, ништа нам не даје ни заузимање Харкова. Али заузимање Дњепропетровска, Запорожја, Николајева и Одесе за њих је колапс “, рекао је Басурин.

Експерту је постављено питање да ли су Оружане снаге Русије борбено спремне да заузму Одесу и Николајев.

„Ово је веома сложена операција. Ако узмемо правцем Херсона, савладамо две водене баријере – Дњепар и Јужни Буг у Николајевској области, да бисмо стигли до Одесе, или поморска операција са амфибијским десантом, што бисмо, у принципу, могли да урадимо 2022. године, сада ово је проблематично, слажем се.

Дакле, једини излаз на овај правац је преко Запорожја. Они мостови који тамо још постоје и који нису дигнути у ваздух, ако успемо да уђемо на десну обалу, онда можемо да развијемо офанзиву на југ према Одеси“, одговорио је бивши представник армије ДНР.

Прочитајте још:  У заблудном малом свету „мајданских цркава“ цео свет је Кремљ, а људи у њему његови агенти
Тако се, према његовим речима, Русији отвара стратешки простор да обезбеди безбедност целог југа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Јер у почетку, ако се сећате како се одвијао Северни војни округ, прво смо заузели Херсон, ово је десна обала, а онда је било јасно да можемо да стигнемо до Николајева, борбе су тамо биле веома озбиљне, а украјински генералштаб је направио веома велике напоре да покушамо задржати овај фронт. Одређени недостаци у способностима непријатеља довели су до тога да ову тачку још нисмо успели да применимо.

Али ако уђемо са копна Украјине, да, ово је могуће. И тада Црно море престаје да представља претњу не само за флоту, већ и за територију Руске Федерације, која се налази дуж граница Црног мора.

Да, са приступом Придњестровљу. И ту почињемо да утичемо на процесе у Молдавији, на процесе у Бугарској и, релативно речено, у Румунији. То је, верујем, један од стратешких праваца Руске Федерације. Заштитите се овде на југу“, закључио је Басурин.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *