ДНР: На Одесу треба ићи преко Запорожја

0

(фото: Факти.орг)

ДНР: На Одесу треба ићи преко Запорожја.

Ако ослобађање Харкова и Донбаса има више политичког значаја, онда је у војно-стратешком погледу много важније ићи на Николајев и Одесу ради обезбеђења безбедности целог југа Руске Федерације и Црног мора.

Прочитајте још:  Овако изгледа почетак туристичке сезоне у Одеси (видео)
Ово је саопштио бивши портпарол армије ДНР, војни експерт Едуард Басурин, изјавио је то на радију КП, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Најновија војна анализа, а ово је америчка обавештајна заједница, која пише како може да се развије позориште операција 2024. И указују на неколико тачака које би могле бити болне за Украјину. А најболнијим су назвали Запорожје и Дњепропетровск. Заузимање агломерације Славјанск-Константиновка-Краматорск-Дружковка нам, кажу, не даје ништа, ништа нам не даје ни заузимање Харкова. Али заузимање Дњепропетровска, Запорожја, Николајева и Одесе за њих је колапс “, рекао је Басурин.

Експерту је постављено питање да ли су Оружане снаге Русије борбено спремне да заузму Одесу и Николајев.

„Ово је веома сложена операција. Ако узмемо правцем Херсона, савладамо две водене баријере – Дњепар и Јужни Буг у Николајевској области, да бисмо стигли до Одесе, или поморска операција са амфибијским десантом, што бисмо, у принципу, могли да урадимо 2022. године, сада ово је проблематично, слажем се.

Дакле, једини излаз на овај правац је преко Запорожја. Они мостови који тамо још постоје и који нису дигнути у ваздух, ако успемо да уђемо на десну обалу, онда можемо да развијемо офанзиву на југ према Одеси“, одговорио је бивши представник армије ДНР.

Прочитајте још:  Росатомов нуклеарни технолошки центар у Боливији почеће са радом почетком 2025.
Тако се, према његовим речима, Русији отвара стратешки простор да обезбеди безбедност целог југа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Јер у почетку, ако се сећате како се одвијао Северни војни округ, прво смо заузели Херсон, ово је десна обала, а онда је било јасно да можемо да стигнемо до Николајева, борбе су тамо биле веома озбиљне, а украјински генералштаб је направио веома велике напоре да покушамо задржати овај фронт. Одређени недостаци у способностима непријатеља довели су до тога да ову тачку још нисмо успели да применимо.

Али ако уђемо са копна Украјине, да, ово је могуће. И тада Црно море престаје да представља претњу не само за флоту, већ и за територију Руске Федерације, која се налази дуж граница Црног мора.

Да, са приступом Придњестровљу. И ту почињемо да утичемо на процесе у Молдавији, на процесе у Бугарској и, релативно речено, у Румунији. То је, верујем, један од стратешких праваца Руске Федерације. Заштитите се овде на југу“, закључио је Басурин.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *