Пензионерима у Србији пензионерске картице ништа не значе

0
картице

Пензионерске картице (Ministarstvo finansija)

Прошло је годину дана од када су почеле пријаве за пензионерске картице и скоро пола године од када се оне могу користити, али ни пензионерима ни њиховим удружењима још није најјасније чему служе и које бенефите обезбеђују, пренео је “Данас”.

До краја фебруара за пензионерске картице се, по речима директора ПИО фонда Реље Огњеновића, пријавио 1,1 милион пензионера којима попусте и друге погодности при плаћању роба и услуга нуди више од 830 фирми и установа.

Из списка тих привредних субјеката види се да се попуст нуди и за разне ствари које нису примарне за пензионере, као што су технички прегледи, шишање кућних љубимаца, изложбе, лекови за животиње, курсеви страних језика…

У већини случајева попусти су од три до 10 одсто, а пензионери кажу да се попусти не добијају на оно што свакодневно користе и да је снижење за основне намирнице минимално – ако га уопште и има.

Председник Удружења пензионера општине Обреновац Петар Николић рекао је да пензионерима картице не значе „ама баш ништа“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не знамо чему оне уопште служе. Неко даје неке ‘бодове ‘, неко не даје. Пензије су мале и никакве, најстаријима требају паре, а не картице. Превасходно је потребно људима са ниским примањима подићи пензије да би се приближили онима с високим. Kада се процентуално повећају, прави се још већи јаз, јер не добију сви исто“, рекао је Николић, пише Данас.

Подсетио је да велики број пензионера има ниска примања, 15.000-16.000 динара и да од тих средстава ни основно не могу да приуште, а камоли да уштеде.

Прочитајте још:  На данашњи дан НАТО је ракетирао мост на Великој Морави и убијено је 10 цивила

„Kаква им је онда вајда од картице? Немају ни за дажбине. Kо зна ко се код нас пита о социјалној политици, али је неправедно да у оваквој расподели највише испаштају они с најнижим примањима, а онима с високим је све лакше“, рекао је Николић.

Секретар Удружења пензионера општине Врачар Драган Спонза оценио је да картице ипак помажу.

„Kартице служе за остваривање разних попуста. Међутим, није нам најјасније сакупљања ‘бодова’. Ипак, у неким месарама уз картицу попуста има сваки дан, као и у неким већим трговинским ланцима. Такође, обухваћени су и попусти на путовање возом и излете“, рекао је Спонза.

Председник Удружења пензионера општине Уб Тихомир Цонић је рекао да грађани из тог краја немају много где да уштеде ако приложе картице.

„Пензионери могу остварити 10 одсто попуста на одређене врсте робе и прехрамбене артикле у једној робној кући у Убу. На другим местима нема посебних погодности на коришћење картица“, рекао је Цонић.

По речима председника Удружења пензионера општине Параћин Витомира Ђорђевића у том граду су биле ;гужве за подизање пензионерских картица, али да сада, када би их требало користити, оне „нису актуелне“.

„У два-три већа трговинска ланца које посећујем попусти се ретко када могу остварити, ако уопште и примају картице. Неки дају попусте два пута месечно, а раније су цене за пензионере биле ниже сваког дана, када се умањивао рачун за 100-200 динара. У последње време када сам питао може ли пензионерска картица, на каси су рекли да ми ништа не значи, па нисам више ни покушавао“, рекао је Ђорђевић.

Прочитајте још:  Шабић: Влада да каже да ли се подаци о личности износе ван земље

Председник Србије Александар Вучић је у октобру прошле године говорио ;о расту пензија и рекао: „Волим пензионере као Бога, волим пензионере из сиромашних делова. Имаће много погодности кад преузму пензионерске картице“, рекао је тада Вучић.

Из Министарства финансија, као ни из ПИО фонда, нису послали одговоре листу „Данас“ о томе како функционишу пензионерске картице, зашто не доносе равноправну корист грађанима мањих и већих места, као ни чему уопште служе „бодови“ који се уз њих могу прикупити.

Пензионери, како су рекли у трговинама, сваке среде уз пензионерску картицу могу остварити 12 одсто попуста у Рода и Меркатор хипермаркетима и у продавницама Идеа Органиц.

На сву робу, осим оне која је на акцији, 10. и 25. у месецу пензионери могу добити 15 одсто попуста у Универекспорту.

Сваког 10, 11, 25. и 26. у месецу умањење цена одређених производа за 10 одсто одобрава Дис, а датуми у Аману се може остварити 10 одсто попуста 9, 10, 11, 24, 25. и 26. у месецу.

Два дана у седмици попуст од 15 одсто даје Делез, а у трећој и четвртој недељи месеца одређује по један дан када корисници пензионерских картица имају 10 одсто попуста.

Данас

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *