Медијска манипулација: Како режимски медији припремају народ за продају зграде Генералштаба онима који су је срушили!

0
зграда

Како режимски медији припремају народ за продају зграде Генералштаба онима који су је срушили!

Медији у служби манипулације и испирања мозга грађана Србије, слуђивање са две стране!  Идући укорак с тим, појављује се и покушај прераде и поновног тумачења историјских догађаја и културних споменика у функцији приватних интереса. Један такав случај је расправа о згради Генералштаба у центру Београда, која је оштећена током НАТО бомбардовања 1999. године.

Почетак ове расправе долази у складу са извештајима који се појављују у медијима о намери да се зграда прода америчким инвеститорима. У извештајима и коментарима, појављују се наговештаји о изменама у критеријумима за културно наслеђе, што би омогућило продају овог значајног објекта, и то ни мање ни више, него управо онима који су је и срушили!

У складу с тим, појављују се и ставови у већински контролисаним медијима који настављају да шире причу о неопходности продаје зграде и њеном “новом” значају. Истовремено, поједини стручњаци и културни радници су служе да ову адлуку амнестирају и оправдају као што је случај с архитектом Александаром Ивановићем.

У интервјуу за „Политику“, Ивановић је изјавио да зграда Генералштаба више не испуњава критеријуме за статус културног споменика. Ова изјава долази као изненађење, посебно када се узме у обзир да је зграда била проглашена спомеником културе 2005. године. Ивановићеви ставови су налажени као основа за ревидирање значаја и статуса овог објекта, што је у складу са интересима за његову продају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Споменик културе од 2005. године

Према одлуци Владе Републике Србије из 2005. године, објекти Генералштаба који је грађен по идеји архитекте Николе Добровића од 1954. до 1963. проглашени су за споменике културе.

Прочитајте још:  Др Дејан Бешовић: Варљиво лето 2024. (2. део)

Бомбардован три пута

Генералштаб је бомбардован чак три пута: у два наврата у ноћи између 29. и 30. априла 1999. године, у размаку од само 15 минута, а трећи пут између 7. и 8. маја. Зграда А погођена је са чак три пројектила.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *