Између забаве и заблуде: Опасности савременог прорицања из перспективе православља

0
прорицање

Прорицање судбине, древна пракса која потиче из различитих култура и цивилизација, данас доживљава ренесансу у модерном облику кроз дигиталне технологије и апликације.

Иако се ова пракса често сматра безазленом забавом, из православне перспективе она носи дубоке духовне ризике. Традиционално прорицање судбине из талога кафе или листова чаја је једна од таквих пракси која остаје популарна, посебно у земљама као што су Турска и многе балканске земље.

Са појавом апликација као што је Фаладин, која у Турској ужива популарност какву има  Тиндер, прорицање судбине постало је доступније него икада. Ове апликације, које често користе вештачку интелигенцију за генерисање предвиђања, привлаче милионе корисника жељних увида у своју будућност. Такође, прорицање судбине изазива посебну пажњу међу младима у Америци, где студије показују да више од половине младих узраста 13 до 25 година практикује тарот или друге форме прорицања.

Из перспективе православног хришћанства, ова пракса није само опасна због потенцијалног изазивања злих сила, већ и зато што може одвести вернике с пута вере у Бога. У православљу се сматра да Бог једини зна нашу будућност и да је сваки покушај да се она открије путем прорицања или спиритизма заправо облик сарадње са злим духовима. Ове праксе могу отворити врата злим утицајима у животе људи, нудећи им илузорни осећај контроле над будућношћу или обећање знања које премашује људске могућности, чиме се на крају може уводити више штете него користи.

Спиритизам, посебно, носи велике опасности јер укључује покушај комуникације са духовима у циљу добијања водства или откривања скривеног знања. У православљу се верује да овакви покушаји доводе до обмане, јер зли духови могу да се представе као добронамерни и тако заведу људе, откривајући им само делове истине да би их довели у заблуду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Илон Маск: Ускоро импланти у људском мозгу

Последице бављења овим праксама могу бити дугорочне и дубоке, укључујући духовну заблуду, анксиозност због стрепње од предвиђене будућности, и у крајњем случају, одвајање од вере у Бога и цркве. Православна црква учи своје вернике да се уместо тога ослањају на молитву, веру и Божју вољу као водиче кроз живот, подсећајући их да је уздизање душе и њено спасење крајњи циљ, а не тренутно знање или контрола будућих догађаја.

Никола Вуксановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *