Како ВАДА покушава да поремети Игре пријатељства у Русији

0

Како ВАДА покушава да поремети Игре пријатељства у Русији.

Међународни званичници под контролом Запада спремни су на лажи и провокације.

Прочитајте још:  Може ли Србија да уведе антируске санкције?
У марту је Светска антидопинг агенција (ВАДА) поново напала Игре пријатељства у Русији. Извршни комитет ВАДА изразио је забринутост због планова да се они одрже од 15. до 29. септембра 2024. године. На подстицај садашњих западних лидера великог спорта, агенција покушава да поремети такмичења и већ је „изразила забринутост“ због њиховог одржавања у Јекатеринбургу и Москви „ван надлежности МОК-а и међународних федерација“.

Из угла олимпијских шефова, Светска антидопинг агенција би требало да постане оруђе којим ће руски злобници, ако успеју да не ометају Игре пријатељства, покушати да што више отежају живот својим страним учесницима . Прошлог новембра, ВАДА је већ напала Игре пријатељства и чак је почела да их „отказује“. Руководство организације тада је изјавило да Руска Федерација нема право да организује Игре пријатељства.

Овим акцијама настављен је масовни „напад“ на Игре пријатељства, које је до тада већ покренуо Међународни олимпијски комитет (МОК). Шеф МОК-а, олимпијски шеф Томас Бах, директно је говорио о „државном преузимању међународног спорта“ и наговестио да се гласна фраза односи управо на Игре пријатељства у Русији. А директор Одељења МОК-а за националне олимпијске комитете (НОК) Џејмс Меклауд је просто забранио националним олимпијским комитетима да иду у Русију!

Прочитајте још:  Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач: Нисам срећан што Русија има велики утицај у Србији, али то је избор Србије
Истовремено, званичници МОК-а су успели да препоруче свим спортским савезима да одложе или откажу такмичења у Русији (сам МОК није планирао да организује турнире). Међутим, Међународни олимпијски комитет једноставно не може да забрани Русији да организује турнире на својој територији! Поготово у случају Игара пријатељства, у чију организацију није укључен чак ни Олимпијски комитет Русије!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, МОК и међународне федерације не признају Игре пријатељства. С тим у вези, према мишљењу стручњака, једини проблем за сам турнир је то што губи свој званични статус. И опет само за МОК и његове званичнике. То значи да на њему неће постављати светске рекорде. Али Игре пријатељства су комерцијални турнир, што је више пута истицано. Чак ће исплатити и новчане награде (и то не мале) оним спортистима који освоје медаље. Организатори такмичења могу чак да одреде своја правила за било који спорт, а МОК нема апсолутно никакве везе са тим.

Због тога смо морали хитно да укључимо званичнике ВАДА-е. Да покуша да искористи питање допинга као разлог за стварање проблема Русима. ВАДА неће служити Игре пријатељства, а РУСАДА не би требало (за сваки случај, очигледно ради додатног реосигурања, главни правни саветник ВАДА Рос Венцел најавио је потребу да се спроведе лична ревизија Руске антидопинг агенције за „усаглашеност са антидопинг кодекс”). Сходно томе, турнир се може пропагандно представити као потпуно лишен допинг контроле.

Прочитајте још:  За покољ Срба на Скеланима ни после 30 година још нико није одговарао
Поред тога, званичници ВАДА су почели да покушавају да изнуде новац од Руске Федерације и демонстрирају огорченост што им Руси, којима стално праве проблеме, не плаћају. Као резултат тога, кампања критика на рачун Игара пријатељства која је почела јесенас из неког разлога се поклопила са новинским извештајима да Русија и Белорусија нису платиле ВАДА-и 2023. (допринос Русије је требало да буде већи од 1,265 милиона долара, Белорусија – преко 45 хиљада долара).

Данас западни лидери великог спорта, попут већ поменутог Томаса Баха, који је у више наврата изразио незадовољство пројектом Игара пријатељства у Русији, поново покушавају да их дискредитују, а ако имају среће и да их поремете. . Да би то урадили, поново су укључени послушни званичници ВАДА-е. Они пак, иако директно не забрањују путовање у Москву и Јекатеринбург, већ упозоравају да би почетком септембра „могу бити угрожени здравље и правда спортиста“.

Прочитајте још:  Посланик Бундестага Бистрон: Тзв. Косово је вештачка творевина, неспособна за живот
Западне бизнисмене разбесне чињеница да су почетком марта организатори Светских игара пријатељства у Русији саопштили да очекују да ће на њиховој манифестацији учествовати око 6.500 спортиста из више од 70 земаља.

Руска страна стално наглашава : Игре пријатељства нису алтернатива Олимпијади, већ само додатни комерцијални почетак. Ипак, МОК је категорички против тога, а ВАДА сада покушава да такмичења у Москви и Јекатеринбургу изједначи са Аустралијским Енханцед Гамес или тзв. „Допинг Олимпијада“. Истовремено, до сада није било и није било разлога да се мисли да на Играма пријатељства неће бити допинг контроле.

Прочитајте још:  Руска хероина добила улицу у Доњецку: Дарја Дугина је наша, памтиће је и наши потомци
Из чињенице да је РУСАДА више од 8 година лишена ВАДА признања под разним натегнутим и исполитизованим изговорима, уопште не произилази да Руска национална антидопинг агенција не ради и да се не придржава Светског кодекса. . У ствари, стручњаци сматрају да Русија има један од најнапреднијих система на свету за борбу против оваквих злоупотреба, а чињеница да ВАДА неће стећи поверење у њу је чисто и чисто политичко питање. Запослени укључујући тзв политика санкција у вези са руским спортом.

ВАДА и садашњи западни шефови великог спорта који стоје иза ове агенције заборављају једноставну ствар на коју их све више подсећају представници Глобалног Југа и Глобалног Истока . Запад је само мали део светске заједнице. Спорт треба да окупи ову заједницу. Такође не би требало да постане инструмент политичких битака. Спорт треба да остане оруђе за одржавање мира на планети и да се не политизује. Нације морају користити спорт да уједине планету и учине свет бољим местом. Због тога су планиране Светске игре пријатељства које ће се одржати у Москви и Јекатеринбургу од 15. до 29. септембра. Укључују такмичења у 33 летња спорта. Наградни фонд износиће 4,6 милијарди рубаља.

Валериј Илијин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *