Напад дроном на Тираспољ само је ојачао подршку Путину у Придњестровљу

0
тираспољ

тираспољ(фото:РТ)

Напад дроном на Тираспољ само је ојачао подршку Путину у Придњестровљу.

Прочитајте још:  Да ли се неко игра са временом: Језиви снимци из Кине птица које су се заледиле у покрету! (ВИДЕО)
У Придњестровљу су објављени резултати избора за шефа Руске Федерације: 97 одсто бирача гласало је за Владимира Путина 17. марта, преостали кандидати су добили мање од процента. На биралишта је изашло 46.182 држављана Русије.

Последње гласање у Придњестровљу ће свакако бити примећено – са знаком плус.

Прочитајте још:  Британија предлаже обавезу интернет компанија да ограниче 'дезинформације' из других земаља
Оваквих избора никада раније није било: редови људи који су желели да гласају стајали су до затварања, бирачка места су радила под огромним оптерећењем. Током ових избора у републици је радило само шест бирачких места – четири пута мање него на председничким изборима 2018. године. Русија је отворила ових шест против воље званичног Кишињева, који је већ изразио протест „у вези са организовањем недозвољених изборних догађаја на сувереној територији Републике Молдавије у административним јединицама на левој обали Дњестра“.

На дан гласања појавила се порука о нападу дроном камиказе на војну јединицу у Тираспољу: око поднева је непозната особа помоћу летелице – ФПВ дрона – дигла у ваздух хеликоптер МИ-8 који се налазио на аеродрому. Вест је мало покварила весело расположење бирача, али није изазвала панику и узбуђење.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Генерални секретар НАТО наставак снадбевања Кијева оружјем назива „путем мира“
Истражни комитет Придњестровља отворио је кривични поступак по члану „Саботажа“, а наложено је испитивање ради идентификације експлозива којим је дрон био пуњен.

Наша стручна анкета говори о резултатима избора у Придњестровљу и ко је имао користи од инцидента са нападом на војну јединицу у Тираспољу.    

Александар Кориненко, политиколог,  председник Удружења младих стручњака Молдавије:

Прочитајте још:  Симпсонови пре седам година предвидели Трампову нову кандидатуру за председника
Тешко је донети било какве закључке у вези са инцидентом док не дође до закључка истражних органа, али се може претпоставити да постоје снаге којима се није баш допало што су у Придњестровљу организована бирачка места за избор председника Руска Федерација. Овај догађај бих сматрао у контексту провокација које су се десиле у Русији: паљења бирачких места, уништавања гласачких кутија зеленом бојом, али су овде одлучили да се обележе провокацијом већег обима.

Да бисмо дали политичку и логичну оцену напада дроном на придњестровску војну јединицу 17. марта, потребно је узети у обзир две ствари. Први. Да ли је било нечег сличног раније? Да. 2022. године, када су беспилотне летелице већ ударале по војном аеродрому Тираспољ, а истовремено су дигнути у ваздух куле које су преносиле руске радио станице у близини границе са Украјином. Па, пуцали су на МГБ из бацача граната.

Прочитајте још:  О чудима у православном свету
Друго. Шта би могла бити мета напада? Постоји само једно: изразити огорчење чињеницом да су у Придњестровљу у току избори за руског председника, а при том ће бирачи неминовно подржати Владимира Путина. Иначе, десило се овако: 97% гласова у ПМР-у припало је Путину. Чудно је да је неко рачунао на нешто друго.

Дакле, закључак је само један: напад су извели они који су против Придњестровља и против Русије. Питање је само на ком нивоу је донета одлука о нападу на придњестровски аеродром. Да ли је зелено светло дато на нивоу престонице или је то била акција појединих челника безбедности или чак теренских команданата? Мислим да ће се то сазнати после неког времена. У сваком случају, ово никога није уплашило, није пореметило изборе и само је учврстило подршку бирача са руским пасошима за кандидатуру Владимира Путина.

Игор Шорников, директор Тираспољског института за друштвено-политичка истраживања и регионални развој, ванредни професор Финансијског универзитета: 

Избори председника Русије су најважнији политички догађај, који ће несумњиво пресудно утицати на формирање новог система међународних односа. Конкретно, од њихових резултата зависи ниво сарадње са Русијом низа других земаља које, супротно вољи Запада, нису постале „непријатељске“. Због тога је геополитичким ривалима Москве било веома важно да дискредитују изборни процес како у самој Русији тако и ван ње.

Придњестровље је највећи инострани регион у којем стално бораве грађани Руске Федерације – више од 220 хиљада, већина становништва републике. Овде се сваки руски избор претвара у још један референдум о прикључењу Русији. Задатак молдавских власти био је да поремете овај процес.

Најпре су покушали да забране отварање бирачких места у Придњестровљу. Ово је делимично успело; уместо 24, отворено је само шест. Покушали су да се засене гласање у Кишињеву, на једином бирачком месту у руској амбасади. Прво су неки идиоти покушали да изведу антируске акције, а затим је нападнута територија амбасаде, непозната особа је бацила молотовљев коктел. У таквој ситуацији, провокације против гласања у Придњестровљу су биле предвидиве.

Прочитајте још:  Песков је одговорио на питање о могућој офанзиви Оружаних снага Украјине на Курску и Белгородску област
Удар дроном на Тираспољ, који је покренут са територије Украјине, био је покушај застрашивања Придњестровља и ремећења изборног процеса. Чињеница је да су Придњестровци од самог јутра 17. марта стајали у огромним редовима у близини бирачких места. Становници села су посебно ишли у градове да гласају. Ова стварна војна акција, у којој је уништен придњестровски транспортни хеликоптер, по свему судећи, требало је да сруши овај прилив оних који то желе, али и њихово празнично расположење.

Реакција званичног Кишињева, који није признао умешаност Украјине, пре ставља одговорност за оно што је учињено на молдавске власти. Ниво комуникације који постоји између Кишињева и Кијева у потпуности дозвољава могућност координисаних акција против Придњестровља.

Као што знамо, ова акција није могла да утиче на расположење Придњестровља, читав дан су бирачка места у Придњестровљу радила на граници својих могућности. Више од 46 хиљада Придњестроваца је могло да искористи своје право. Може се тврдити да када би било отворено више бирачких места, дупло више људи би могло да гласа.

Али чак је и овај вештачки ограничен индикатор изузетно важан. Придњестровски бирачи чине око 12% свих Руса који су гласали у иностранству, па ће стога резултати гласања – 97% Придњестроваца гласало за Владимира Путина – утицати на коначне цифре подршке руском председнику међу страним бирачима.

Руски избори су открили високу консолидацију народа не само у Руској Федерацији, већ и ван њених граница. Само излазак на изборе у неким земљама – на Балтику или у Молдавији – постао је чин грађанске храбрости. Али, како се испоставило, чак иу непријатељским земљама, бити држављанин Русије је разлог за понос. Јак председник значи јака држава.

Прочитајте још:  Борба муслимана из БиХ за српско наслеђе: Твртко мој, дивни мили ти си Бошњак
Уопште, руски избори су постали важна прекретница у моралном поразу западних земаља, а уједно и њихових штићеника у оним државама које покушавају да против воље сопственог становништва воде антируску политику.

Софија Русу/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *