Колико је труо “напредни” здравствени систем: Да ли бити кажњени одговорни за смрт младе Саре?

1

Сара Петковић (Фото: KURIR)

Трагична смрт двадесетдвогодишње Саре Петковић из Великог Мокрог Луга, која је преминула чекајући долазак након напада астме, не само да је осветлила дубоке системске пропусте у српском здравственом систему, већ је и сликовито илустровала колико је живот грађана Србије постао безвредан у очима тренутне власти.

Од када је Српска напредна странка (СНС) дошла на власт, здравствени систем се налази у стању које се може описати као катастрофално, са Даницом Грујичић на челу здравства и Златибором Лончаром, њеним претходником, чији је мандат обележила кримогена прошлост и надимак “доктор смрт” који о много чему говори.

У свету је уобичајена пракса да надлежни за грешке и пропусте који доведу до губитка људских живота подносе оставке на своје функције, преузимајући тако одговорност за последице својих одлука. Међутим, у Србији се чини да су политичке позиције важније од живота и благостања грађана, с обзиром на то да озбиљне последице пропуста у здравственом систему нису довеле до видљивих промена на врху здравствене хијерархије. И не само да за овакве трагичне поступке нема оставки, него су одговорни по правилу заштићени и награђени.

Случај Саре Петковић само је један у низу догађаја који показују колико је српско здравство урушено и колико мало пажње се посвећује потребама и безбедности пацијената. Одсуство кисеоника у амбулантном возилу, конфузија око територијалне надлежности и кашњење у реаговању на хитне случајеве само су неки од примера који показују дубину проблема.

Смрт младе девојке не сме и не може проћи без одговарајућих последица за оне који су одговорни за недостатке у систему који су довели до оваквог исхода. Није довољно само изразити жаљење или саосећање; потребно је осигурати да се идентификују и предузму конкретни кораци против оног или оних који су својим дејством или нечињењем допринели оваквој трагедији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ

Управо у овом контексту, изузетно је важно да правни систем Србије функционише ефикасно и без пристрасности, осигуравајући да правда буде достижна за Сару и њену породицу.

Мада, докле год је напредни режим на власти, тешко да ће ико од многобројних жртви неоговорне државне машине достићи правду!

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Колико је труо “напредни” здравствени систем: Да ли бити кажњени одговорни за смрт младе Саре?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *