Битка за контролу српског правосуђа: Горан Илић преко европске НВО покушава да утиче на рад српског тужилаштва

0

Горан Илић (Удружење тужилаца Србије)

Једнострано изведено запажање Европског удружења тужилаца (НВО МЕДЕЛ) у којем се примећује наводно застрашивање оних који отворено изражавају критичке ставове о српском правосуђу, заправо је још један од покушаја “човека из сенке” да се свети некадашњем сараднику.

Јавни тужилац Врховног јавног тужилаца и један од оснивача Удружења тужилаца Србије (УТС) Горан Илић идејни је творац тзв. Лаура које се наводно боре за самосталност у поступању у Вишем јавном тужилаштву у Београду (ВЈТ), као и тезе о наводним Гонго удружењима у правосуђу.

Све што ради Илић је заправо лична, не само амбиција, већ пре свега освета Главном јавном тужиоци ВЈТ у Београду Ненаду Стефановићу, који је 2018. године, због неслагања са Илићевог диктатуром у УТС напустио ово удружење и основао своје – Удружење судија и тужилаца Србије.

Тзв. Лауре, односно тужитељке Бојана Савовић, Јасмина Пауновић и Милена Божовић, које у својим медијским иступима говоре све најгоре о свом шефу Стефановићу, заправо су само средство којим “човек из сенке” – Илић испуњава своје прљаве циљеве.

У немогућности да преболи што га је Стефановић оставио, Илић већ шест година смишља разне “афере” како би дискредитовао једног од некада најближих сарадника, који је са друге стране, вредним радом у тужилачкој организацији и отвореним иступима у јавности критиковао мане правосуђа, али истовремено указивао на његове добре црте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Илићу и свим његовим пуленима најтеже је, разуме се, пало то што је у децембру 2021. године Стефановић одлуком Државног већа тужилаца (после уставних измена зове се Високи савет тужилаца) изабран за шефа ВЈТ у Београду, највећег и најважнијег тужилаштва у Републици Србији.

Прочитајте још:  Лукашенко: Европа ће раније или касније сарађивати са Русијом

Стефановић се буквално од првог дана ступања на функцију 1. јануара 2022. године суочава са саботажама у раду, непоштовањем радне дисциплине и Правилника о управи у јавним тужилаштвима од стране појединих јавних тужилаца, који себе у јавности представљају као жртве, а све по налогу и уз заштиту Илића, који се вешто скрива иза тзв. тезе о самосталности тужилаца.

И поред свих наведених покушаја дискредитације у јавности, неретко и путем достављања полуинформација опозиционим политичарима, Више јавно тужилаштво у Београду је најефикасније тужилаштво у Републици Србији о чему сведоче изузетни резултати рада овог тужилаштва у последње две године.

Шта је МЕДЕЛ

Европско удружење тужилаца МЕДЕЛ (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés) је организација која се залаже за демократију, слободу и независност судија и тужилаца у Европи. Она не представља званичну институцију већ је НВО која окупља чланове из различитих европских земаља, усмерена на подршку и унапређење правосудног система у складу са “демократским принципима и заштитом људских права”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *