Споменко Гостић, најмлађи херој војске Републике Српске који је снове заменио ратом

0
споменко

споменко (фото:Срна)

На данашњи дан 1993. године, тамни облаци рата над Босном и Херцеговином постали су још гушћи тугом која је обавила село Јовиће код Маглаја. Споменко Гостић, дечак чија је младост прекинута у цвету, постао је симбол непоколебљивости, али и велике жртве. Рођен у време мира, брзо је био присиљен да одрасте у сенци рата, преузимајући терет одраслих, док су друга деца његових година још увек уживала у безбрижности.

Са само 14 година, Споменко је донео одлуку која ће заувек променити његов кратки живот. Одлучио је да се придружи Војсци Републике Српске, постајући најмлађи борац у њеним редовима. Био је одликован Медаљом заслуга за народ, признањем које је било болно подсећање на све оне животе прекинуте пре времена.

Одрасла у сенци ратних облака, Споменкова младост је била обележена одсуством оца и касније, трагедијом која је задесила његову баку.

“Не плашим се,” говорио је у једном од својих последњих интервјуа, иако је признао да понекад осећа страх.

Његове речи одјекују као светионик храбрости у мрачним временима, подсећајући нас на бесмисленост рата и непотребно проливене младе крви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Споменкова последња мисија, пут кући да испече хлеб за своје саборце, завршила се трагедијом која симболизује разарање и губитак које рат доноси. Уместо да се врати са хлебом у рукама, његова младост је угашена гранатом која није бирала своју мету.

Споменко Гостић, младић који је храбро стао у одбрану свог народа, подсећа нас на трагедију рата и цену која се плаћа. Његова прича је опомена будућим генерацијама о важности мира и разумевања међу људима. Док се његова жртва можда неће памтити у уџбеницима историје, она остаје уткана у срца онда који знају за његову храброст и жртву. Споменко Гостић остаје заувек упамћен као млади херој, чији је живот био прекратак, али чија храброст превазилази време.

Прочитајте још:  Апликација против пријатеља

Нина Стојановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *