Апсурд звани “Миша Мајић”: Судија који је прекшио и Устав Србије жели да се бори за бољи правни поредак!

1
устав

Миша Мајић и његова лажна Лаура

У срцу правне државе лежи принцип непристрасности судства, који захтева да се судије и јавни тужиоци држе подаље од политичког ангажмана. Устав Србије јасно наглашава ову обавезу, постављајући је као камен темељац у очувању правде и једнакости пред законом.

У том контексту, ангажман судије Апелационог суда, Мише Мајића, у политичким активностима и јавном изражавању подршке одређеним политичким иницијативама, поставља низ питања о поштовању и примени ових основних начела.

Прекршај уставних принципа

Судија Мајић, кроз своје ангажовање у иницијативи “ProGlas” и изражавање јавних ставова који иду у прилог опозиционим покретима, директно крши члан Устава који судијама и јавним тужиоцима забрањује бављење политиком. Овај чин не само да угрожава перцепцију непристрасности судства у очима јавности, већ ставља под знак питања и интегритет правосудног система у целини.

Додатну димензију овом проблему представља Мајићево признање подршке прозападној опозицији, која се залаже за интервенцију Европске уније у преглед изборних процеса у Србији. Овакав став не само да представља политички ангажман забрањен Уставом, већ и потенцијално подрива политички суверенитет Србије, постављајући интересе и стандарде спољних ентитета изнад националних.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мајићево ангажовање у политичким активностима и изражавање подршке опозиционим снагама  поставља опасан преседан за правну државу. Овакво понашање отвара пандорину кутију потенцијалних злоупотреба положаја у правосудном систему и захтева хитну и одлучну реакцију одговорних институција.

Такође иницијатива “Проглас” се финансира преко прозападних НВО, које су познате по обимном финансирању из западних земаља. Међу донаторима се налазе Амбасада САД, Европска унија, Фондација Института за отворено друштво Сороша, и многи други. Ове информације бацају светло на потенцијални страни утицај на политичке процесе у Србији, што поставља питање о аутентичности борбе за “слободно правосуђе” од стране особа као што је Мајић, који су подржани средствима из иностранства​

Прочитајте још:  Хрватска улази у Шенгенску зону

Утицај политичког ангажмана на правосудни систем

Политички ангажман судија и јавних тужилаца није само питање локалног уставног поретка, већ и широко распрострањена тема која има значајан утицај на правосудне системе широм света. Ефекти таквог ангажмана могу бити дубоки и далекосежни, утичући на перцепцију правде, поверење јавности у правосудни систем и у крајњој линији, на саму ефикасност правосуђа.

Кључни стуб правде јесте непристрасност судија. Када се судије ангажују у политици, ствара се ризик од правих или перципираних предрасуда у њиховом судском одлучивању. Ово може подрити веру јавности у праведност судских одлука, што је основа за легитимитет правосудног система.

Теодора Ивановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Апсурд звани “Миша Мајић”: Судија који је прекшио и Устав Србије жели да се бори за бољи правни поредак!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *