Бура у УН: Како је руски захтев запалио сукоб са Западом о НАТО бомбардовању

1
нато

СБУН (Фото: Getty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)

На скорашњи захтев Русије за одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација, посвећене 25. годишњици НАТО бомбардовања Југославије, западне земље изразиле су отворени отпор.

Овој инцијативи претходило је усвајање нацрта документа у Државној думи Русије, којим се апелује на међународну заједницу да осуди војну операцију НАТО и опозове се на покушаје ревизије историјске истине о догађајима из 1999. године.

Западне силе, предвођене Сједињеним Америчким Државама, Француском и Великом Британијом, тврде да њихова војна интервенција није представљала акт агресије, већ борбу против кршења људских права на Косову. С друге стране, Русија и Србија остају при ставу да је НАТО бомбардовање било нелегитимно и представља кршење међународног права.

Бивши амбасадор Србије при УН, Бранко Бранковић, коментарише да ће, упркос очекиваном отпору Запада, Русија вероватно предложити резолуцију којом се осуђује НАТО агресија, иако је мало вероватно да ће западне земље прихватити такав текст.

Очекује се да ће, у случају доношења гласања по нацрту резолуције, западне силе искористити своје право вета, што би могло довести до блокаде било какве озбиљне расправе о овом питању. Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, истиче неизвесност око одржавања саме седнице и наглашава намеру Србије да изнесе свој став о бомбардовању и његовим последицама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суочавање са прошлошћу и трагичним догађајима који су обликовали савремени светски поредак представља изазов за међународну заједницу. Седница Савета безбедности УН, уколико буде одржана, могла би да  понуди нову перспективу на догађаје из 1999. године.

Теодора Николић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бура у УН: Како је руски захтев запалио сукоб са Западом о НАТО бомбардовању

  1. DODVPORAVAJU SE NAŠEM ZLOČINCU BEZ STIDA I BRIGE

    Ovogodišnje obeležavanje četvrt veka od NATO bombardovanja SR Jugoslavije moglo bi da bude potpuno drugačje od uobičajenog budući da Bratska Rusija pokušava da izdejstvuje sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Za razliku od Rusije, demokratske snage, kada su došle na vlasti, Srbije povukle su tužbu Srbije za oštetu od NATO bombardovanje i postadoše prijatelji zločinačkom Zapadu. S druge strane, ΛV angažovao zločinca Tonija Blera za ličnog savetnika, a njegovu suprugu za advokata Srbije i najvećem živom zločincu nad Srbijom bio mu gost u SAD i njegovoj supruzi Hilari dao tri miliona dolara za predizbornu predsedničku kampanju u SAD, a zaboravio zločinačka delovanja protiv Srbije i njenom narodu. To je ta izdaja svoje zemlje i svoga naroda, a za čije dobro?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *