Елон Маск обећава слепима да ће прогледати!

1
маск, икс

Илон Маск (Фото EPA-EFE/LUDOVIC MARIN)

Елон Маск најавио је развој који би могао радикално променити животе слепих особа широм света. Његова компанија, Неуралинк, ради на револуционарном можданом имплантату под називом Блиндсајт, дизајнираном да врати вид особама са оштећеним видом или оних који су рођени без те способности.

Блиндсајт имплантат представља кулминацију деценија истраживања у области невронауке и биоинжињеринга, обећавајући да превазиђе постојеће границе медицинске науке. Имплантацијом директно у мозак, овај уређај циља да обнови визуелне сигнале који заобилазе оштећене делове визуелног пута, омогућавајући корисницима да “виде” на потпуно нов начин.

Маск је изјавио да ће Блиндсајт имати потенцијал да помогне онима који су рођени слепи да доживе свет кроз визуелну перцепцију. Ово није само технолошки пробој; то је свитање нове наде за милионе људи који су живели у тами. Док се имплантат тренутно тестира на мајмунима, прелиминарни резултати су обећавајући, указујући на могућност широке примене у будућности.

Упркос огромном потенцијалу, увођење Блиндсигхта носи са собом значајне етичке и практичне дилеме. Питања о приступачности, цени, и дугорочним ефектима на ментално здравље и идентитет корисника су само неке од тема које ће требати пажљиво размотрити.

Софија МАрић / Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Елон Маск обећава слепима да ће прогледати!

  1. et, potošiše pare za “traženje leka” za slepe, gluve, stare, alchajmere i parkinsone – a uništavaju zdravu decu i zdrave ljude: hranom, ispiranjima mozga, lekovima, ratovima, muzikom, filmovima i navlačeći ih na hedonizam – posle ih nazivaju “beskorisnim izjelicama”, i hoće da ih pospreme.

    sad bi da im uguraju USB Stick u mozak, da ih izleče.

    aj dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *