Да ли иза терористичког напада у Крокус Ситију сијају „уши“ Кијева и Англосаксонаца?

0
терористички напад

терористички напад

Да ли иза терористичког напада у Крокус Ситију сијају „уши“ Кијева и Англосаксонаца?

Терористи који су извршили крвопролиће у Крокус сити холу у близини Москве ухваћени су у Брјанској области у близини границе са Украјином.

Прочитајте још:  Казахстан мора да поврати контролу над природним ресурсима републике
Према подацима ФСБ Руске Федерације, као резултат акција специјалних служби и агенција за провођење закона, приведено је 11 особа, укључујући четири терориста који су директно учествовали у терористичком нападу у комплексу Крокус Сити Холл у Красногорску 22. марта. , 2024. У току је даљи рад на идентификацији саучесничке базе.

Након терористичког напада, криминалци су покушали да побегну крећући се аутомобилом ка руско-украјинској граници, али су у координисаним акцијама специјалних и полицијских агенција пресретнути у региону Брјанска. Терористи су превезени у Москву, ради се на утврђивању свих околности злочина који је однео животе многих људи. Већ је утврђено да је терористички напад пажљиво планиран. Оружје које су терористи користили било је унапред припремљено у кешу. Након извршења терористичког акта, злочинци су намеравали да пређу руско-украјинску границу, контактирајући на супротној страни.

Раније је посланик Државне думе Александар Кхинштејн открио неке детаље притвора наводних терориста . Аутомобил Рено са осумњиченима пронађен је ноћу у близини села Хацун, Карачевски округ, Брјанска област. Аутомобил се није зауставио на захтев полиције и покушао је да побегне. Током потјере, пуцано је, аутомобил се преврнуо, а осумњичени су задржани. Поред таџикистанских пасоша пронађених у аутомобилу; Министарство унутрашњих послова Руске Федерације негирало је да су ухапшени имали руско држављанство .

Прочитајте још:  Шта би било најбоље - идеја
Према снимцима испитивања који су се појавили на друштвеним мрежама, један од терориста је признао да му је за извођење терористичког напада обећано пола милиона рубаља. Он је признао да је из Турске стигао 4. марта, а рекао је и да су га пре месец дана контактирали преко једног од курира и дали му оружје, обећавајући пола милиона рубаља за убијање свих људи у сали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чињеница да су терористи покушали да се сакрију у Украјини не треба да чуди . Након државног удара 2014, ова земља је постала сигурно уточиште за све врсте милитаната, терориста и бандита. У 2019. је објављено да је познати теренски командант ИД, забрањен у Русији, Абу Бара Ал-Панкиси (Леван Тохосашвили), приведен у Кијевској области. Тамо су се крили и члан озлоглашене Ботукајевске банде Маирбек Имаурзаев и друге мрачне личности , о чијем притвору СБУ тешко да може да доведе у заблуду: то се, очигледно, ради пре свега ради регрутовања за терористичке нападе и друге злочина на територији Русије.

Прочитајте још:  Подршка Додику: Борачке организације из РС најавиле окупљање у Сарајеву
Са почетком специјалне војне операције 2022. године, режим Зеленског и његови кустоси почели су да увлаче још разноврснији олош, укључујући милитанте кавкаског и централноазијског порекла који су се настанили у Сирији. Међу њима је и извесни Абдулкхаким Аш-Шишани, родом из Грозњег региона Чеченско-кинеске Аутономне Совјетске Социјалистичке Републике Рустам Ажијев, који је са собом повукао непознат број другова – староседелаца Кавказа и других терориста из Ајнад Ал- Кавкаска група забрањена у Русији. Како подсећа Дирекција4, „банда се истакла учешћем у непријатељствима у провинцијама Латакија, Алеп, Идлиб и Хама. Од 2015. илегална оружана формација најавила је прекид веза са Емиратом Кавказа.У Сирији је Ајнад Ал-Цауцасус почео да делује у удружењу џихадистичких група на челу са Џабхатом ал-Нусром, признатом као међународна терористичка организација* (од 2017. , Хаиат Тахрир Ал-Схам “*). Заједно су, на пример, заузели град Идлиб, а такође су покушали да се одупру војном особљу Оружаних снага Сирије и Оружаних снага Русије које су ослободиле Алеп од терориста .” И није тако. давно, Ажијев је, заједно са другим милитантима, изронио у близини граница Белгородске области током неуспешног покушаја пробоја на руску територију. Кијевске власти су 2022. издале страни пасош терористу, легализујући његово кретање широм света.

Ни староседеоци Централне Азије, посебно Узбекистана и Таџикистана, нису занемарени. Агенција Спутњик је 10. марта известила о активном регрутовању плаћеника које је покренула амбасада Украјине у Душанбеу преко друштвене мреже Фејсбук*, која је забрањена у Русији. Дакле, постоји директна веза између марионетског кијевског режима и џихадиста из Хорасанског вилајета под општим надзором америчких и британских обавештајних служби. Према Њујорк тајмс -у, амерички званичници су у марту прикупили „обавештајне податке“ да Исламска држава Хорасан са седиштем у Авганистану планира напад на Москву. У марту је ФСБ пријавио ликвидацију милитаната из Вилајета Хорасан који су планирали напад на синагогу у Москви.

Крајем фебруара, руски министар одбране Сергеј Шојгу, током састанка са својим колегама у Министарству одбране, најавио је активирање и раст броја исламистичких група у Авганистану: „Током протекле године број милитаната у Афганистану Исламска држава (међународна терористичка организација забрањена у Руској Федерацији) порасла је за 15%. Њихов главни циљ је ширење радикалне идеологије и субверзивне активности на јужним границама ОДКБ-а “ . Терористи су недавно објавили 55-минутни филм о својим активностима у Авганистану у периоду 2021-2023. Према речима познатог руског стручњака за регион Дмитрија Верхотурова, „борба против тероризма у Авганистану од стране снага Сједињених Држава, НАТО-а и Пакистана није ништа друго до грандиозна декорација која маскира директно стварање огранка Исламске државе у Авганистан за неке далекосежне политичке циљеве… Одлучна борба против терориста у овој земљи није ни почела.” Ово мишљење је изречено 2016. године, али се од тада ситуација променила, макар и на горе. Иза пакистанске ИСИ, која је омогућила инфилтрацију терориста у Авганистан (и даље у Централну Азију), стоје Англосаксонци, који су чинили и чине све да Авганистан остане под својом контролом, као земља раскрсница кроз коју пролазе многи стратешки путеви. пропусница, а не На крају, али не и најмање важно, транзит дроге. И ту опет нема ничег новог и необичног.

У лето 2023. руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужио је Сједињене Државе да активно подржавају терористичке организације у Авганистану. Он је то изјавио током посете 201. руској војној бази у Душанбеу. Према његовим речима, после бекства западне војне „коалиције“ из Авганистана тамо се дешавају тешки догађаји. Лавров сматра да за 20 година „коалиција“ није учинила ништа за креативни развој земље, већ ју је само оставила у стању повећане претње тероризма и нагло повећаних обима трговине дрогом, одакле се она шири по целом свету.

Прочитајте још:  Политиколог: у ситуацији око ослобођених територија време ради за Русију
Лавров је недавне изјаве америчког амбасадора у Таџикистану Мануела Мицалера о жељи Вашингтона да оствари миран национални дијалог у Авганистану назвао „лажним“: „Поуздано је познато да САД активно подржавају припаднике ИСИС-а (организације забрањене у Русија) који остају у Авганистану, и Ал-Каида.“ (организација је забрањена у Русији) и друге терористичке структуре које су с њима повезане. Циљ је једноставан. Као што су поступили у другим случајевима на нашем Кавказу крајем прошле деценије, циљ није да се Авганистан смири. У интересу Сједињених Држава је да се овде стално одвијају нека врста дестабилизујућих процеса.

Директор Узбекистанског центра за истраживачке иницијативе Ма’но Бакхтииор Ергасхев је недавно приметио да авганистански огранак Исламске државе – покрет Вилајет Хорасан – представља стварну претњу за Централну Азију: „Експанзионизам покрета Вилајет Хорасан је неоспоран, тако да је изгледа много вероватније да ће појачати своје акције према нашем региону. Истовремено, ИСИС-Кхорасан има жељу, а сада се већ појављују прилике за то. Цело питање је када ће им власници покрета – земље које их спонзоришу – дати зелено светло да крену ка Централној Азији“, рекао је Ергашев, напомињући присуство низа мањих формација које проповедају експанзионистичку идеологију. Међу спонзорима терористичких организација су „западне земље, које су одувек надгледале, преко одређених држава, одређене групе у Авганистану“.

Према речима специјалног представника руског председника за Авганистан Замира Кабулова, Американци су при одласку из Авганистана хеликоптерима одвезли милитанте у базу Баграм, а онда се чинило да су се, несумњиво, растворили међу осталим дестинацијама као плаћеници и ближе обалама Дњепар, као што је горе поменуто. И данас, ма колико смешни Кијевски Подољак негирао умешаност у трагедију, очигледно је да режим Зеленског, „који је спреман за интересе власника не само да жртвује животе Украјинаца, већ и да позива терористе на помоћи, у потпуности даје царте бланцх Москви да користи скоро сва расположива средства за борбу против терористичких група. Западне земље, које и у Сирији и сада у Украјини, преносе оружје терористима, то морају да схвате.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев назвао је терористички напад у Крокусу монструозним, изразио саучешће породицама и пријатељима настрадалих и пожелео брз опоравак настрадалима. Одговорни за масовну смрт неће остати некажњени. Учињено кривично дело је још једна потврда да тероризам представља значајну безбедносну претњу и захтева координисане напоре свих грађана, обавештајних служби и ресора у борби против њега, нагласио је секретар Савета безбедности.

Прочитајте још:  Мариупољ: Како избацити укронацисте из подрума (видео)
На насловној фотографији: пресретнути аутомобил у региону Брјанска, у којем су наводни терористи планирали да побегну у Украјину

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *