Власти у Србији, настале после петооктобарских промена, суспендовале су пресуду Окружног суда против Солане и осталих лидера земаља учесница агресије

0
нато

(фото:Белта)

Власти у Србији, настале после петооктобарских промена, суспендовале су пресуду Окружног суда против Солане и осталих лидера земаља учесница агресије

Прошло је двадесет пет година од агресије на Савезну Републику Југославију (СРЈ), а одговорност за починитеље и дан-данас остаје нерешено питање. У изјави за РТ Балкан, Клаус Хартман, председник Немачког удружења слободних мислилаца и потпредседник Међународног комитета за одбрану Слободана Милошевића, оцењује као “скандалозно” што после четврт века нема последица ни казни за агресоре.

Хартман указује на чињеницу да су власти у Србији, настале после петооктобарских промена, суспендовале пресуду Окружног суда против Хавијера Солане и осталих лидера земаља учесница агресије. Ова одлука, као и одсуство било каквих даљих мера против агресора, указује на велике пропусте у правном и политичком систему земље.

Разлог за овај правни и политички застој, према Хартману, лежи у “илузији” да ће приближавање Србије Европској унији аутоматски донети благостање и признање. Хартман критикује ову представу Европе, указујући на обавезе чланица ЕУ и НАТО пакта према војном ангажману у Украјини, што сматра противречним вредностима мира и суверенитета.

Хартман даље анализира историјске и геополитичке разлоге зашто је баш СРЈ била мета међународних интереса. Са дугом традицијом отпора према великим силама, како у Првом тако и у Другом светском рату, Србија и Југославија нашле су се на мети због своје стратегијске позиције и суверености која се косила са интересима великих сила, посебно Немачке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хартман посебно истиче немачку амбицију за експанзијом на југоисток, која је довела до стратегијских планова како пре тако и за време Другог светског рата. Он указује на значај пруге Берлин-Багдад и амбиције за приступ Блиском Истоку, у којима је Србија представљала “препреку” коју је било потребно уклонити.

Прочитајте још:  Украјинске оружане снаге напале су Доњецк гранатама НАТО-а

Ова анализа открива сложеност и дубину проблема који стоје иза агресије на СРЈ и одсуство одговорности агресора. Клаус Хартман наглашава потребу за озбиљним преиспитивањем историјских, политичких, и правних аспеката овог питања, као и активнију улогу Србије и међународне заједнице у решавању ових преосталих изазова. Само кроз суочавање са истином и преузимањем одговорности може се кренути ка праведнијем и стабилнијем међународном поретку.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *