Опсада паса луталица у целој Србији: Трагедија у Новом Пазару аларм за узбуну!

0
паса

Foto:EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Догађај који је узбуркао јавност Новог Пазара, где су два мала дечака доживела напад паса луталица, изнова постављају питање сигурности грађана и проблема са псима луталицама широм Србије.

Овај инцидент није изолован случај, већ део ширег и дуготрајнијег проблема са којим се Србија суочава већ годинама. У недостатку ефикасних решења, напади паса луталица остају озбиљна претња за јавну безбедност, посебно за најмлађе.

Према извештајима локалних медија, два брата, старости 5 и 7 година, доживела су напад паса луталица док су се играла на оближњој ливади у месту Пожега код Новог Пазара. Инцидент се догодио око 15 сати, при чему су дечаци задобили вишеструке угризе по читавом телу. Хитно су превезени у Општу болницу у Новом Пазару, где су смештени на хируршко одељење. Млађи дечак је у критичном стању, са озбиљним повредама на врату, што додатно наглашава озбиљност овог инцидента.

Нажалост, ово није први напад паса луталица у Новом Пазару. Град већ дуже време трпи последице неадекватног управљања проблемом паса луталица, са сличним инцидентима који се дешавају са алармантном учесталошћу. Недостатак довољног броја азила и ефикасне стратегије контроле популације паса луталица довели су до тога да ови напади постану уобичајена појава, излажући грађане, посебно децу, великом ризику.

Срж проблема лежи у недостатку адекватне инфраструктуре и ресурса за ефикасно управљање популацијом паса луталица. Осим недовољног броја азила, постоји и недостатак свести и одговорности међу грађанима о важности стерилизације и адекватне бриге о кућним љубимцима. Kао резултат, велики број паса завршава на улицама, где се њихов број неконтролисано повећава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  МЛЕКАРИ САОПШТИЛИ: У Србији 78.000 фантомских крава

Решавање проблема паса луталица захтева свеобухватан приступ који укључује:

-Повећање капацитета и броја азила за прихват паса луталица, са адекватном ветеринарском негом и могућностима за усвајање.
-Програми стерилизације који би се спроводили континуирано како би се контролисала популација паса.
-Едукација јавности о одговорном власништву над љубимцима, значају стерилизације и усвајања уместо куповине.
-Јачање законских оквира који регулишу третман и бригу о животињама, као и санкције за занемаривање и злостављање.

Инцидент у Новом Пазару је само последњи у низу догађаја који истичу хитност проблема паса луталица у Србији. Да би се избегли будући напади и осигурала безбедност грађана, неопходно је да се предузму конкретне и свеобухватне мере. Активно ангажовање свих сегмената друштва, од локалних заједница до државних институција, кључно је за постизање дугорочног решења овог проблема.

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *