Самарска област ће развијати сарадњу са Републиком Србијом

0

Самарска област ће развијати сарадњу са Републиком Србијом.

Гувернер Самарске области Дмитриј Азаров састао се у понедељак, 25. марта у Москви са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Руској Федерацији, доктором медицинских наука, професором Медицинског факултета Универзитета у Београду Момчилом . Бабићем . Разговарано је о развоју сарадње Самарске области и Србије.

Прочитајте још:  Чеда поново лобира за независност Космета: Француско-немачки предлог је "последња шанса" за Србију
Момчило Бабић је на почетку састанка изразио саучешће руском народу у вези са трагедијом која се догодила у Крокус сити холу у близини Москве.

„Искрено вам се захваљујем на изреченом саучешћу и подршци српског народа у овим трагичним данима“, обратио се Дмитриј Азаров. „У овако тешким тренуцима, у тренуцима искушења, још једном добијамо потврду да су односи наших народа, наших држава заиста братски.

Амбасадор је захвалио гувернеру на учешћу на скупу посвећеном јачању сарадње Србије и Самарске области. Дмитриј Азаров је напоменуо да су вековне традиције братских односа Русије и Србије данас значајне, укључујући и младе људе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Веома ми је било драго што сам то недавно видео током сусрета са делегацијом Србије на Светском фестивалу младих“, рекао је челник региона и захвалио свима који су укључени у образовање млађе генерације за очување традиције братства.

Дмитриј Азаров је рекао да је током сусрета са делегацијом Србије на Светском омладинском форуму зацртано низ области социокултурне сарадње. Тако су деца била заинтересована за Сверуски омладински форум „иВолга“, који се одржава у региону.

„Разговарали смо са момцима о могућој размени мисија – образовних, студентских. Такође је могуће развијати заједничке пројекте између наших универзитета“, рекао је Дмитриј Азаров.

Шеф региона је нагласио да Самарски национални истраживачки универзитет који носи име академика С.П. већ има такво искуство. Корољев, који је закључио меморандуме са низом српских универзитета.

„Момци имају много идеја и заиста се надам да ћемо заједно моћи да обезбедимо представљање Србије на овом форуму младих“, рекао је он.

Још један културни догађај који је заинтересовао српску омладинску делегацију био је антифашистички фестивал „Гитаре у редовима”.

„Ове године одржаћемо антифашистички фестивал други пут заредом. Ово је први пут у модерној историји да се одржава међународни фестивал антифашистичке музике – и то у Самарској области. Наш крај је постао центар антифашистичког покрета. Прошле године на нашем фестивалу били су музичари из Шпаније, Италије, Француске, Словеније, Велике Британије, САД, Никарагве. Били бисмо веома срећни да српске групе узму учешће на овом фестивалу“, рекао је гувернер.

Темељи сарадње у културној сфери су већ постављени, на оперском фестивалу „Словенски дом“ који се одржава у Самари учествују представници Републике Србије: саветник председника Републике Србије за културу, диригент Дејан Савић, солиста Српског народног позоришта Жељко Андрић.

Поред тога, постигнути су договори са организаторима Међународног руско-српског фестивала културе и уметности Витјаж „Витиаз Фест – дух Словена“ да се фестивал одржи у Самарској области. Планирано је да се отвори крајем јуна, на дан Вивиддана, државног празника у Србији.

„Имамо јаке историјске клубове и друштвене покрете. Сигуран сам да ће ово бити и важна прекретница у јачању сарадње“, рекао је Дмитриј Азаров.

Такође, током састанка разговарано је о областима сарадње у области медицине и економије. У Самарском региону развијају се индустрије као што су производња аутомобила, производња и прерада нафте, хемија и петрохемија и машинство.

„Са задовољством угостимо српску делегацију, привредну мисију у Самарском региону, да створимо прилику нашим пријатељима да се упознају са водећим предузећима Самарског региона у области привреде и сазнају више о јединственој географији нашем региону. Имамо огроман логистички потенцијал и веома атрактиван регион за туристе. Спремни смо да прихватимо економску мисију, а за узврат, ако сматрате да је могуће, припремили бисмо и економску мисију у Републику Србију“, обратио се гувернер.

Изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабић истакао је огроман потенцијал привредне сарадње Русије и Србије и истакао спремност за интеракцију са Самарским регионом како у социокултурном тако и у економском смислу. Ово ће бити олакшано стварањем заједничке радне групе.

Такође, амбасадор Републике Србије у Русији је указао на значај развоја комуникација кроз институцију почасног конзулата.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *