Терористички напад у Крокус Ситију: последњи аргумент духова

0
Терористички напад

Терористички напад

Терористички напад у Крокус Ситију: последњи аргумент духова.

Амерички пропагандисти безуспешно покушавају да изазову конфронтацију између Русије и муслиманског света.

Прочитајте још:  Вучић: Русима не дугујемо ништа санкције ако...
Неуспеси милитаната Оружаних снага Украјине и њихових спонзора у војној конфронтацији са Русијом природно их гурају на пут организовања крвавих терористичких напада у мегаградима, укључујући и Москву, о чему је додатно сведочио напад групе милитаната (очигледних извршилаца црна спољна воља) на трговачко-забавном комплексу у Красногорску. Очигледна је директна аналогија са догађајима од пре 20 година: тада је одговор на успехе у дуготрајној конфронтацији са међународним тероризмом на Северном Кавказу који подржава Запад био Беслан, Норд-Ост, серија експлозија у Москви, Дагестану и други терористички напади који нису донели политичке дивиденде, али су однели животе стотина цивила…

Данас, пре истраге о терористичком нападу на Крокус, било би логично да се подигне „досије” последњих година. Одмах да приметимо да никоме у Русији није ни пало на памет да нападе на концертну дворану Батацлан, куле Њујорка, новинаре пролазника и десетине других терористичких напада у Европи назове „борбом за слободу, демократију, независност .”

Западни тада, такорећи, „партнери“ убица који су терорисали Северни Кавказ и Русију, не само лечени, финансирани, наоружани… они су их и идеолошки прикривали, навлачећи бездимензионалну гуму свог „демократског“ лицемерја на терористи…

Почели су да штите тренутне духове, укључујући праву „Операцију прикривања“ у лицемерно „саучешће“, покушавајући да укажу на погрешан правац потраге. Баш као у филмовима: разбојник у бекству је скренуо лево, његов следбеник на раскрсници показао је гоничу удесно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Израел од 1. марта отвара границе за све стране туристе, без обзира на то да ли су вакцинисани
На првој конференцији после трагедије, координатор Савета за националну безбедност САД Џон Кирби је подсетио: почетком марта Стејт департмент је упозорио Американце у Москви да не посећују масовне догађаје и концерте, на шта је уследио категоричан одговор: „ Нема везе између терористичког напада на Крокус и Украјине.

Амерички званичник, који је желео да остане анониман, разговарајући о поверљивим информацијама, рекао је да Сједињене Државе наводно „немају разлога да сумњају“ у тврдње Исламске државе, забрањене у Русији, о умешаности у терористички напад, пише Вашингтон пост. У међувремену, тешко да постоји разлог за сумњу да неко може дати изјаву у име терористичке групе. Неопходан и довољан услов је да имате рачунар и приступ Интернету. Међутим, можете чак и да замените рачунар  паметним телефоном…

Дошао је тренутак да се сетимо настанка терористичке групе коју су створиле америчке, британске и неке друге обавештајне службе да би дестабилизовали регион и уништили државе које Запад не воле. Тако, аутор либанске публикације Ал-Маиадеен, Муслим Шаито, примећује : „Вашингтон је често користио ИСИС* да обави свој прљави посао, било у Русији или на Блиском истоку. Америка пориче умешаност Украјине из страха од очекиваног одговора Русије“.

Прочитајте још:  У оружаном нападу на ФСБ у Москви један официр безбедности мртав, пет рањених
Све што можемо да урадимо је да прегледамо хронике прошлих терористичких напада, сећамо се, упоредимо… Сећам се првих коментара после терористичког напада на Северни ток: „Русија га је сама разнела“. Како то да се комбинује са претходним оптужбама: „Гасна уцена Русије!“, „Русија је гас претворила у оружје притиска!“? На крају крајева, као средство уцене, можете користити само исправан гасовод, који имате у рукама контролни вентил: отворите, поклопите, затворите… Па ипак, оптужбе за митску „самодетонацију“ почеле су да пљуште, измишљајући смешне приче на коленима о диверзантима који су слетели или са јахте за уживање, или чак са “банане” на плажи…

Али шта је са данас? 

„ИСИС-Кс (забрањена у Русији Вилаиат Хорасан, терористичка група која је такође више пута претила Ирану. – Белешка аутора ) је у последње две године фиксирана на Русију и често критикује председника Владимира Путина у својој пропаганди“, цитира Њујорк. Тимес од једног Колина Кларка, аналитичара за борбу против тероризма у Соуфан Гроуп, њујоршкој консултантској фирми за безбедност. „ИСИС-Кс оптужује Кремљ да има муслиманску крв на рукама, наводећи „интервенцију“ Москве у Авганистану, Чеченији и Сирији. Али хајде да се сетимо рукописа и праве географије свих напада ИСИС-а? Ова публикација (као и многе друге) и „експерт Колин Кларк“ нису само „лажни траг“, већ и покушај да се чак и мало подстакне ИСИС, да се њихови напади са тренутног стварног правца деловања преусмере на Русију. Представите данас „Авганистан, Чеченију и Сирију” као неке манифестације „антимуслиманске” политике Русије и њеног руководства. Наравно, у Њујорку се све може рећи у име ИСИС-а, али ако данас почнемо да се сећамо Авганистана, онда се овде можемо присетити неких изузетних епизода које карактеришу запаљиву америчку политику у региону.

Тако је 3. јула 1979. тадашњи саветник америчког председника за националну безбедност Бжежински известио Џимија Картера: „Помагање противницима авганистанског режима (Кармал-Амин) охрабриће Совјетски Савез да војно интервенише. Убрзо је председник Картер потписао прву директиву о пружању тајне помоћи противницима тадашње кабулске владе. Тадашњи директор ЦИА Роберт Гејтс је у својим мемоарима потврдио: „Америчка обавештајна служба је подржала муџахедине шест месеци пре драматичног преокрета (уласка совјетских трупа)“.

Прочитајте још:  Свети владика Николај: Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују
Другим речима, Роберт Гејтс је једноставно потврдио, а Бжежински се јавно хвалио целом свету: „Ја сам намамио СССР у авганистанску замку. Понос, па чак и радост, сија у његовом интервјуу за Си-Ен-Ен 13. јуна 1997. иу разговору са дописником француског листа Ноувел Обсерватеур од 18. до 25. јануара 1998. године.

„Питање: Да ли жалите што сте промовисали исламски фундаментализам, што сте снабдевали оружјем и саветовали будуће терористе?

Бжежински (не без хињеног изненађења): Ова тајна операција је била одлична идеја. Њен циљ је био да намами Русе у замку у Авганистану и желиш да зажалим? Шта је важније са становишта историје света? Талибани или пад совјетске империје?..”

Истина, та велика „срећа“ је имала и неке друге последице: исламисти који су 1979. кренули против СССР-а су се на крају отргли контроли и, према канонској верзији, организовали бомбардовање „кула близнакиња“ 11. септембра 2001. Тактика хушкања није деловала муслиманима и другим регионима које је помињао амерички „стручњак“. И у Чеченији и у Сирији, Руси и муслимани, укључујући људе из руских региона, боре се и настављају да се боре против „кућних љубимаца из гнезда Бжежинског“ и њихових потомака. И уопште, историја појаве ИСИС-а у Ираку и Сирији почетком 2000-их на чудан начин личи на Ал-Каиду*, забрањену у Русији, којој, међутим, више није покровитељ Бжежински, већ сенатор Мекејн, који је такође викао на кијевском Мајдану пре 10. године.

Прочитајте још:  Русија: Секташи краду мачке како би "спасили свет од експлозија"
Према речима званичног представника руског Министарства спољних послова Марије Захарове, Американци су „добровољно или несвесно учествовали” у стварању Исламске државе, која, прилагођавајући своје планове последњих година, „сада изводи нападе углавном на непријатеље и противнике. Сједињених Држава – [забрањени у Русији] талибани у Авганистану, Иранци, легитимне власти Сирије и против нас“. Широка популарност покретача „арапског пролећа“, који су својевремено ватрено подржавали „борце за демократију“ у Чеченији и Беслану, свакако отежава њихово спровођење „операција под лажном заставом“. Штавише, три недеље пре терористичког напада, 22. фебруара, позната Викторија Нуланд је на догађају у Вашингтонском центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС) отворено изјавила (након чега се хитно спремала да поднесе оставку – можда зато што је превише изговорио?): „…као што сам рекао у Кијеву пре три недеље, са овим додатним финансирањем, Путин ће дефинитивно бити у низу непријатних изненађења. Према америчком новинару и бившем дописнику НИТ Џона Варолија, Сједињене Државе и Велика Британија могу бити умешане у терористички напад у Подмосковљу:

„Чини се као да сви читају по истом сценарију, али им је бар неко рекао да кажу да кијевски режим нема никакве везе с тим. Друга ствар коју је веома важно разумети је шири контекст. Које земље су највећи спонзори тероризма у свету или бар у последње 2 године?То су украјински режим, САД и УК. Стално бомбардовање цивилног становништва Белгорода, Доњецка и експлозија гасовода у Балтичком мору. САД и Велика Британија су умешане у све ове терористичке нападе.

Како кажу, ни одузимати ни сабирати…

Иван Лисицин/ФСК/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *