Ако тзв “Косово” приме у међунардне институције међународно право више не постоји!

0
косова

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Разматрање пријаве за чланство у Савету Европе и активности у контексту могућег пута Косова и Метохије ка НАТО чланству представљају кораке који су, према многима, у директној супротности са постојећим нормама међународног права.

Најважнији правни документ који се у овом контексту често цитира је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која представља темељ међународног правног статуса Косова и Метохије. Ова резолуција недвосмислено утврђује да су Косово и Метохија дело суверене територије Србије, уз посебан аранжман аутономије унутар ње. Усвајање тзв Косова као члана у међународне организације без пристанка Србије било би, сходно овој резолуцији, кршење међународног права.

Милован Дрецун, народни посланик, истакао је да покушаји укључивања тзв Косова у међународне организације, као што су НАТО или Уједињене нације, не само да би довели до кршења међународног права, већ би такође ставили под знак питања веродостојност и сам постојани правни поредак који ове организације треба да заступају.

Осим тога, постоји забринутост да би такве акције могле да угрозе регионалну стабилност и безбедност. Упркос тврдњама да би чланство Косова у међународним организацијама могло да допринесе регионалној стабилности, многи стручњаци упозоравају да би то, заправо, могло да има супротан ефекат, јачајући тензије и неповерење међу земљама региона.

Значај Резолуције 1244 и принципи међународног права требало би да остану основ за све будуће дискусије и одлуке везане за статус Косова и Метохије. Сваки покушај заобилажења ових правних оквира представља не само кршење међународног права, већ и потенцијалну претњу миру и стабилности у региону. Стога, све активности на међународној сцени које се тичу статуса Косова  и Метохије треба да буду у потпуном складу са међународним правом и усаглашене са постојећим резолуцијама и споразумима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вулић: Није нас уништило НАТО бомбардовање, неће ни портпароли СДА у америчкој Амбасади

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *